Türkiye, OECDnin 30 yılda yaptığını 8

Türkiye, OECDnin 30 yılda yaptığını 8 yılda başardı -AİFD, tarafından hazırlanan Vizyon 2023 raporunda, Türkiyenin, başlattığı Sağlıkta Dönüşüm Programı ile OECDnin 30 yılda gerçekleştirdiği ilerlemeyi 8 yılda tamamladığı b


KOCAELİ (A.A) - Araştırmaİlaç Firmaları Derneğince (AİFD) hazırlanan Vizyon 2023 raporunda, Türkiyenin, başlattığı Sağlıkta Dönüşüm Programı ile OECDnin 30 yılda gerçekleştirdiği ilerlemeyi 8 yılda tamamladığı bildirildi
     AİFD raporunda, Türkiyenin 2004 yılından bu yana uyguladığı Sağlıkta Dönüşüm Programı ile sağlık hizmetlerinde ve tedaviye erişimde büyük bir yol kat ettiği ifade edilerek, 1994 yılında kişi başı hekime başvuru sayısı ortalama 1,7 iken, bu sayının 2011 yılında 7,7ye ulaştığı belirtildi.
     Ortalama yaşam süresinin son 30 yılda yüzde 24lük artış göstererek yüzde 74e yükseldiği vurgulanan raporda, ortalama yaşam süresinin artışında rol oynayan faktörlerden birinin yenilikçi ilaçlara erişimdeki artış olduğu kaydedildi.
     Türkiye, başlattığı Sağlıkta Dönüşüm Programı ile OECDnin 30 yılda gerçekleştirdiği ilerlemeyi 8 yılda gerçekleştirmiştir ifadesine yer verilen raporda, karşılaştırmalı istatistiklerle Türk ilaç sektörünün pazar değeri açısından 16. sırada olmasına rağmen, ihracat hacmi ve klinik araştırma sayısı açısından 36ncı sırada yer aldığı bildirildi.
     Raporda, gelişmiş ve gelişmekte olan çok sayıda ülkenin, ilaç sektöründeki Ar-Ge ve üretim yatırımlarından pay aldığı, Türkiyenin bu rekabette geri kaldığı belirtilerek, Ar-Geye yatırım yapan, teknolojiyi geliştiren ve geliştirdiği teknolojiyi ürüne dönüştüren ülkelerdeki rekabetçilik, üst sıralara yükselmiştir denildi.
     Yenilikçi ilaçlara dünya çapında yılda 120 milyar doları aşkın yatırım yapıldığı, Türkiyede ise ilaç sektörünün yıllık Ar-Ge yatırımının 60 milyon dolar civarında kaldığı vurgulanan raporda, Türkiyenin bu yöndeki küresel yatırımlardan yüzde 0,039 pay alabildiğine dikkat çekildi.
     Raporda, katma değeri düşük ürünlerin Türkiyede üretilirken, katma değeri yüksek ürünlerin ithal edildiği ifade edilerek, yenilikçi ilaçların üretiminin artırılmasıyla Türkiyede üretilen ilaçların ekonomiye olan katma değerinin de artacağı belirtildi.
     Türkiye ekonomisinin, bulunduğu bölgenin en güçlü ve dinamik ekonomisi olduğuna dikkat çekilen raporda, Ülkemiz yeni ilaç ve tedaviler için Ar-Ge ve yüksek katma değerli üretim yapabilecek, artan sağlık ihtiyaçlarını karşılayabilecek, hatta ilaç sektöründe küresel oyuncu olabilecek potansiyele, bilgi birikimine, altyapıya ve jeostratejik konuma sahiptir ifadesine yer verildi.
    
     Muhabir: Necdet Doğruyol
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Türkiye, OECDnin 30 yılda yaptığını 8 Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER