Türkiyenin Jeolojik Miras Envanteri Projesi

Türkiyenin Jeolojik Miras Envanteri Projesi -MTA Genel Müdürü Üzer: MTA geçmişteki 30 bin metre sondajını bugün 400 bin metreye çıkarttı. İnşallah bu daha da yukarılara çıkacak


SİVAS (A.A) - Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürü Mehmet Üzer, MTA geçmişteki 30 bin metre sondajını bugün 400 bin metreye çıkarttı. İnşallah bu daha da yukarılara çıkacak dedi.
     Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğünce, ülkenin jeolojik miras değerlerinin araştırılıp değerlendirilebilmesi amacıyla yürütülen Türkiyenin Jeolojik Miras Envanteri Projesi kapsamında, Cumhuriyet Üniversitesi Kültür Merkezinde bölge toplantısı düzenlendi.
     Toplantının açılışında konuşan Sivas Valisi Ali Kolat, Sivasın yer altı zenginlikleri bakımından önemli bir kent olduğunu vurguladı. Sivasın hem madencilik hem jeoparklar hem de jeoturizm açısından son derece iyi bir potansiyele sahip olduğunu ifade eden Kolat, Bu çalışmalar hep birlikte değerlendirildiğinde, Sivas açısından çok önemli bir potansiyelin gündeme taşınacağı, değerlendirileceği, yatırıma dönüştürülebileceği ve önemli katkı sağlayacağı kanaatindeyim diye konuştu.
     MTA Genel Müdürü Mehmet Üzer ise MTAnın gelişmesi ile Türkiyenin maden ve yer bilimleri açısından geliştiğini ifade etti. Türkiyenin 50 çeşit madende dünyada oldukça iyi durumda olduğunu belirten Üzer, Sivasın özellikle demir madeni konusunda önde geldiğini dile getirdi.
     Sivasın maden bakımından çok zengin bir kent olduğunu kaydeden Üzer, Son yıllarda kromda, demirde, kömürde MTAnın ve özel sektörün çok önemli çalışmaları var. MTA geçmişteki 30 bin metre sondajını bugün 400 bin metreye çıkarttı. İnşallah bu daha da yukarılara çıkacak dedi.
     Türkiyede madenciliğin geliştiğini belirten Üzer, yer bilimlerinin çok derin ve geniş bir mevzu olduğunu ifade ederek, Deniz araştırmalarımız var. Denizlerimizde araştırma, sondaj yapabileceğiz. Maden konusunda, enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için MTAnın yaptığı çalışmalar var diye konuştu.
     Kömürde 900 bin metreye yakın sondaj yapıldığını kaydeden Üzer, 5.8 milyar ton kömür bulundu. Bu düşük kalorili kömür ama elektrik üretimine uygun kömürler. 7 bin megavatlık bir termal potansiyelini gözükür hale getirdik. Türkiyenin 31 bin 500 megavat bir jeotermal potansiyel var ifadelerini kullandı.
     Belediye Başkanı Doğan Ürgüp de Türkiyede, Sivasta jeopark olmaya müsait alanlar mutlaka vardır. Jeolojik miraslarımızdan olan Sıcak Çermik ile ilgili projeyi belediyemizin yapmış olduğu Fikrini Kap Gel yarışmasında birinci seçtik diye konuştu.
     Sıcak Çermik Kaplıcalarının suyunun önemine dikkati çeken Ürgüp, Pamukkale travertenlerinin bir benzerini Sivasta yapmanın mümkün olduğunu belirtti.
     Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Dökmetaş ise Sivasın yer altı zenginlikleri açısından önemli bir konumda olduğunu belirterek, tarım, hayvancılık, turizm ve yer altı kaynaklarının değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.
     Jeolojik Miras Envanteri Sivas Bölge Toplantısı ve Alan Araştırmaları, 8 Haziranda sona erecek.
    
     Muhabir: Seyit Ahmet Eksik
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Türkiyenin Jeolojik Miras Envanteri Projesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER