Türkiyenin en zengin mutfağı Avrupada görücüye

Türkiyenin en zengin mutfağı Avrupada görücüye çıkıyor -Türkiyenin en zengin mutfaklarından kabul edilen Gaziantep mutfağı, Gastronomi Dünyasının Gaziantep Mutfağını Keşfi projesi kapsamında İngiltere ve İtalyada tanıtılacak -


GAZİANTEP (A.A) - Zeynep Yücetaş - Türkiyenin en zengin mutfaklarından kabul edilen Gaziantep mutfağı, Gastronomi Dünyasının Gaziantep Mutfağını Keşfi projesi kapsamında İngiltere ve İtalyada tanıtılacak.
     Dünyaca ünlü yemek yazarları ve gurmeleri buluşturan temmuz ayındaki Oxford Yemek Sempoyumunda Gaziantep mutfağıyla ilgili bildiriler sunulacak, sempozyumun gala yemeği Gaziantep mutfağından hazırlanacak. Eylül ayında Torinoda düzenlenen uluslararası fuarda da kentin yöresel ürünleri ve yemekleri tanıtılacak.
     GTO Genel Sekreter Yardımcısı Figen Çeliktürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen projeyle Gaziantepin alternatif bir turizm modeli olan gastronomi turizminde bir destinasyon merkezi olmasını hedeflediklerini belirterek, Yurt dışında bu işin uzmanı olan insanlar, Gaziantepe gelip sırf mutfağını ve kullanılan ürünleri araştırıp dönüyor. Gurme turlarıyla gelenlerin sayısını artırabiliriz dedi.
     Türk Patent Enstitüsü ve Ankara Ticaret Odasının yaptığı bir araştırmada, 291 çeşit yemekle Gaziantepin Türkiyenin en zengin mutfağına sahip il olarak belirlendiğini aktaran Çeliktürk, GTOnun 2 yıldır süren çalışmaları sonucunda hazırladığı Türkçe - İngilizce yemek kitabının baskısının tamamlandığını bildirdi.
     Gaziantep mutfağını uluslararası düzeyde tanıtmayı hedeflediklerini vurgulayan Çeliktürk, İl Özel İdaresi ve Mutfak Dostları Derneği işbirliğinde yürüttükleri 172 bin TL bütçeli GTO tarafından yürütülen Gastronomi Dünyasının Gaziantep Mutfağını Keşfi projesi kapsamında Türkçe-İngilizce tanıtım filmi çektiklerini, web sitesinin de bir aya kadar faaliyete gireceğini dile getirdi.
    
     -Ayvalı, erikli et yemekleri
    
     Uluslararası etkinliklere katılarak tanıtım yapacaklarını ifade eden Çeliktürk, İngilterede dünyanın çeşitli ülkelerinden ünlü yemek yazarları, gurmeler, akademisyenlerin katıldığı geleneksel Oxford Yemek Sempozyumunun 6-8 Temmuz 2012 tarihinde yapılacağını bildirerek, şunları anlattı:
     Sempozyuma daha önceden Türkiyeden katılım olmuştu ama Gaziantep olarak ilk kez katılıyoruz. Bu camiadaki önemli isimleri buluşturduğu için katılmaya karar verdik. Bu yıl konusu dolmalar ve sarmalar olarak belirlenen sempozyumda hem Gaziantep mutfağıyla ilgili bildiriler sunacağız hem de gala yemeğini biz düzenleyeceğiz. Galada içli köfteden dolmalara ve sarmalara kadar mutfağımızın belli başlı yemeklerini yapacağız. Kitaplarımızı, tanıtım filmimizi dağıtacağız.
     Eylül ayında Torinoda Slow Food hareketi tarafından düzenlenen Solano Del Gusto fuarına da katılacaklarını belirten Çeliktürk, çeşitli ülkelerin özellikle yöresel ürünleri ve yemeklerinin tanıtılacağı fuarda Gaziantepin de stant açacağını söyledi.
     Gaziantep mutfağının kullanılan malzemeler ve yemeklerinin sağlıklı olması açısından da önemli olduğunu dile getiren Çeliktürk, şöyle konuştu:
     Gaziantep mutfağını sadece kebap ve baklava olarak algılayan çok, ama sebze meyveyle yapılan çok fazla yemeğimiz var. Bu değişik bir kültür. Etli yemeklerimizde mesela yeni dünya, zerdali, erik, ayva, elma kullanıyoruz. Bu değerleri ortaya çıkarmaya çalıştık. Gaziantep mutfağını tanıtmak ve mutfağı tanıtırken buraya gelen turist sayısını artırmayı ve ekonomik gelir sağlamayı hedefliyoruz.
    
     -Ciddi gelir kaynağı
    
     Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) GAP Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Fikret Murat Tural da özellikle kültür turlarına ilgi duyanların gittikleri yerlerde o yörenin yemeklerini tercih ettiklerini ifade ederek, seyahat acentalarının son yıllarda artan talep nedeniyle tur paketlerine lezzet duraklarını eklediğini söyledi.
     Yöresel yemek, kültür turizminin olmazsa olmazlarından birisidir. Ziyarete gelenler için çekim unsuru oluyor. Gaziantep bu konuda en şanslı illerden birisi. Çevre illerden gelenler konaklamasa bile yemek yemeden dönmezler, bu ciddi gelir kaynağı diyen Tural, Türk turizminin gastronomi turlarıyla daha da gelişeceğine inandığını kaydetti.
    
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Türkiyenin en zengin mutfağı Avrupada görücüye Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER