Türkiyedeki Zoonoz Hastalıklarının Dünü, Bugünü ve

Türkiyedeki Zoonoz Hastalıklarının Dünü, Bugünü ve Yarını Sempozyumu -Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ak: Çiğ et yemekten kaçınalım, parolamız pişmiş et yiyelim olsun


GÜMÜŞHANE (A.A) - Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mucide Ak, Çiğ et yemekten kaçınalım, parolamız pişmiş et yiyelim olsun dedi.
     Gümüşhane Üniversitesince düzenlenen Türkiyedeki Zoonoz Hastalıklarının Dünü, Bugünü ve Yarını sempozyumu, Mühendislik Fakültesi Çok Amaçlı Salonunda başladı.
     Ak, zoonoz hastalıklardan trichinella hakkında yaptığı sunumda, hastalığın domuz, ayı, kedi, köpek ve insanlarda bulunduğunu belirtti.
     Domuz ve at eti yenilen ülkelerde bu hastalığın bulunduğunu ifade eden Ak, özellikle ABD ve Avrupada sık rastlanan bir bağırsak paraziti olduğunu, hastalığın domuz kurdu olarak da bilindiğini söyledi.
     Müslüman ülkelerin halklarında hastalığa rastlanmadığını kaydeden Ak, Yapılan araştırmalarda ülkemizde 1971 yılında yaban domuzlarında tespit edilmiştir. 2004 yılında ise İzmirde çiğ köfteden bulaşan büyük bir salgın yaşanmıştır. Çiğ sığır eti yiyen 474 kişi devlet hastanesine başvurmuş ve 154 kişide hastalığın tespiti yapılmıştır. Ancak, hastalık henüz bağırsak aşamasında olduğu için hastalar tedavi edilebilmişlerdir dedi.
     Vücuda giren larvaların bağırsakta 2 haftalık dönemini tamamladıktan sonra hastalarda ateş, baş ağrısı, göz ve çevresinde ödem ve kas ağrılarından yakınma başladığını anlatan Ak, şunları söyledi:
     Hastalığın kesin tanısı larvaların kas dokusunda görülmesi ile konulmaktadır. Kas dokusunda meydana gelen şiş ve hassas olan kas dokusundan biyopsi örnekleri alındığında larva görme olasılığı ortaya çıkmaktadır. Hastalık kişilere çiğ veya az pişmiş domuz ve hayvan eti yenmesi ile bulaşmaktadır. Ülkemizde etli çiğ köfte yeme alışkanlığı var. Bu, sucuk ve benzeri gıda maddelerinde de aynıdır. Sucuk ve benzeri gıda maddelerinde yoğun olarak kullanılan baharatların larvaları öldürdüğü fikri kesinlikle yanlıştır. Onun için çiğ et yemekten kaçınalım, parolamız pişmiş et yiyelim olsun.
     Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Meral Aydenizöz ise, toxocariasis hastalığının insanlara başıboş kedi ve köpeklerden bulaştığını kaydederek, Larva göçü bağırsak mukozasını delerek kan dolaşımı yoluyla karaciğere, buradan akciğerlere, sol kalbe, sol kalp yoluyla da çeşitli organ ve dokulara geçerler. Bu nedenle köpek ve kedilerin düzenli olarak tedavileri yapılmalıdır. Evlerden ve bahçelerden hayvanların dışkıları atılmalıdır. Kedi ve köpek sahipleri konu hakkında bilgilendirilmelidir. Kedi ve köpeklerin çocuk parklarına girmeleri engellenmelidir. Hastalık larvalarını barındırması muhtemel et ve karaciğerler çiğ ya da az pişmiş olarak yenmemelidir dedi.
     Bakteriyel zoonozlar, viral zoonozlar, zoonoz hastalıklar ve biyoterörizm ile ilgili çeşitli üniversitelerden akademisyenlerin katıldığı sempozyum, 2 gün sürecek.
    
     Muhabir: İbrahim Özdemir / Asena Akçay
     yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Türkiyedeki Zoonoz Hastalıklarının Dünü, Bugünü ve Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER