Türk

Türk-Alman İşbirliği Organik Tarım Projesi -Proje Koordinatörü Elisabeth Rüegg: -Türkiyede, 40 bin çiftçi çiftliklerini organik çiftlik haline getirdi


İZMİR (A.A) - Türk-Alman İşbirliği Organik Tarım Projesi Koordinatörü Elisabeth Rüegg, Türkiyede 40 bin üreticinin, çiftliklerini organik çiftliğe dönüştürdüğünü bildirdi.
     Türk-Alman İşbirliği Organik Tarım Projesi kapsamında Ege İhracatçı Birliklerinde (EİB) sektör temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen toplantıda konuşan Elisabeth Rüegg, 2011 Aralık ayında başlayan ve 2013ün sonunda tamamlanacak projenin tamamının, Alman hükümeti tarafından finanse edildiğini belirtti.
     Projeyi Ekolojik Tarım Organizasyonu (ETO) ile birlikte uygulamaya koyduklarını ve Türkiye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile sürekli iletişim halinde olarak sürdürdüklerini belirten Rüegg, Türkiyede 40 bin çiftçi, çiftliklerini organik çiftlik haline getirdi. 1994ten beri organik düzenlemelere sahip olan Türkiye, 2010 yılında organik mevzuatını tamamen AB standartlarına adapte etti dedi.
     ETO Derneği Başkanı Atila Ertem ise projenin 3 sacayağının bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:
     Bunlardan biri başarılı demo, yani örnek organik çiftliklerin belirlenmesidir. Bu kapsamda proje duyuruya çıktı, başarılı çiftlikler belirlenecek ve çiftçiler birbirlerine örnek gösterilecek. İkinci önemli adım ise eğitimdir. Sektörün büyümesi göz önüne alınarak çalışacak insanların, eğitimcilerin eğitimi sağlanacak, bu sayede eğitimli organik tarım çalışanları oluşturulacak. Üçüncü adım ise EİB kapsamında sürdürülebilir kılmak istediğimiz organizasyonun ticaret ayağıdır.
     Organik ürün işleyen ve organik ürün almak isteyen ithalatçıların, Türkiyeye gelerek Türk ihracatçılarıyla buluşturulması ve ikili görüşmelerin sağlanmasının organik tarımın ticari kısmını oluşturduğuna işaret eden Ertem, Belirttiğim bu üç adımın asıl amacı, gelecek yıllarda da organik tarımı ve bu gibi projeleri sürdürülebilir kılmaktır dedi.
    
     Muhabir: Gülcan Kaplan / Ufuk Kırabalı
     Yayıncı: Şükran Yücel

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER