Türk

Türk-Macar İlişkileri konferansı -Macaristanın İstanbul Başkonsolos Kiss: Tam olarak gömüldüğü yer (Kanuni Sultan Süleyman) tespit edilecek ve bu yere muhtemelen bir mezar taşı konacak


TEKİRDAĞ (A.A) - Macaristanın İstanbul Başkonsolosu Gabor Kiss, Kanuni Sultan Süleymanın tam olarak gömüldüğü yerin tespit edilerek, bu yere bir mezar taşı konulacağını bildirdi.
     Kiss, Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Eğitim Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği ile Türk Macar Dostluk Derneği işbirliğince düzenlenen Türk-Macar İlişkileri konulu konferansta yaptığı konuşmada, Macaristanın 150 yıl Osmanlı devleti himayesinde kaldığını belirtti.
     Macaristan o dönemde bağımsızlığını kaybetti ama bu durum Macaristan üzerinde o döneme ait eserlerle kalıcı bir etki bıraktı diye konuşan Kiss, Macaristanda Gazi Kasım Paşa Camisi, Estergon Camisi, Süleyman Sultan Camisi, Gül Baba Türbesi ve Türk hamamları bulunduğunu söyledi.
     Osmanlının Zigetvar Seferinde Kanuni Sultan Süleymanın vefat etmesi üzerine padişahın naaşının bozulmaması için iç organlarının alınarak Zigetvara gömüldüğünü belirten Kiss, şunları söyledi:
     Zigetvarda, Türkler ve Macarlar için önemli olan Türk-Macar Dostluk Parkı var. Bu park, 1994 yılında Kanuni Sultan Süleymanın doğumunun 500. yıl dönümünde inşa edildi. Türk-Macar Dostluk Parkının yeri tarih açısından çok önemli. Osmanlı Devletinin en büyük liderlerinden biri olan Kanuni Sultan Süleyman 1566da Zigetvar seferinde çadırını burada kurdu. Sultan Süleymanın iç organlarının bir kısmı halen bu parkın etrafında olan toprağın altında. Tam olarak gömüldüğü yer tespit edilecek ve bu yere muhtemelen bir mezar taşı konacak. Böylece, iki ülke arasında yakınlaşma için yeni bir sebep olacak.
     NKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İhsan Soysal da, yaptığı konuşmada, Tekirdağın Macar tarihinde, Macaristanın da Türk tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.
     Konferansa çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.
     (YAK-MEK-NER)

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER