Türk tiyatrosunu yaşatmak için kent kent

Türk tiyatrosunu yaşatmak için kent kent geziyor -Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkent Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Tahir İkiler, sayıları gün geçtikçe Geleneksel Türk Tiyatrosu oyunlarını geleceğe aktarmak için Türki


EDİRNE (A.A) - Cihan Demirci - Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkent Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Tahir İkiler, sayıları gün geçtikçe azalan, kukla, Hacivat-Karagöz ve meddahlık gibi Geleneksel Türk tiyatrosu oyunlarını yaşatmak için Türkiyeyi dolaşıyor.
     Kukla Karagöz Derneği Başkanı da olan İkiler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiyede mesleğini yapanların, bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda kaldığını söyledi.
     Teknolojik etkenler nedeniyle insanların kukla, Hacivat-Karagöz ve meddahlık gibi seyirlik oyunlara ilgi göstermediğini belirten İkiler, bu kültürün yaşaması amacıyla Ankara dışındaki davetleri değerlendirerek Türkiyenin çeşitli kentlerinde sahne aldığını ifade etti.
     İkiler, Geleneksel Türk Tiyatrosuna ilgisinin aileden geldiğini anlatarak, Ben 40 yıldır bu mesleğin içerisinde büyüdüm. Ancak profesyonel olarak yaklaşık 22 yıldır Geleneksel Türk Tiyatrosundan para kazanıyorum. Şehir şehir dolaşarak oyunları öğrencilere hem anlatıyorum hemde keyif alacakları şekilde sergiliyorum. Oyunlarımda kullandığım kıyafetlere kadar her şeyi anlatıyorum. Açıkçası günümüzde meddahlar hikaye ve masal anlatıcı olarak bilinse de bu mesleği uygulayan çok az kişi kaldı. Oyunlarımda eğitici ve eğlendirici unsuru kullanarak izleyenlere geleneksel oyunlarımızı öğretiyorum diye konuştu.
    
     -Gençlere sevdirmek oldukça zor-
    
     Geleneksel Türk tiyatrosunda her oyunun farklı aksesuarının olduğunu belirten İkiler, Meddahlık geleneğinde fes ve şapka ile hikaye anlatılır. Fes ya da baston bulmak zor değildir. Hikaye anlatıcılığını gençlere sevdirmek oldukça zor ifadesini kullandı.
     İkiler, gençlerin hikaye anlatıcılığı benimsemesi gerektiğini dile getirerek, onlara iyi bir tiyatro oyuncusu ve aynı zamana iyi bir meddah olabileceklerini anlatmaya çalıştığını kaydetti.
     Her sanatçının üzerine düşen bir görevinin bulunduğunu vurgulayan İkiler, Ben de bunu irşad ediyorum. Özellikle Geleneksel Türk tiyatrosunu Anadoluya anlatma görevi üstlendim dedi.
     Mesleğinde kullanılan eşyalar ve mekan nedeniyle bazı zorluklarla karşılaştığını ifade ede anlatan İkiler, Hacivat-Karagöz oyunlarında kullanılan maketlerin yapımının seyrekleştiğini ifade etti.
    
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Türk tiyatrosunu yaşatmak için kent kent Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER