Temiz Türkiyem yarışması

Temiz Türkiyem yarışması -Kütahya Belediye Başkanı İça: Yıllardır öz kaynaklarımız, proje ve hibe destekleriyle sağladığımız bir sonuç ödüllendirildi -Bundan sonraki hedefimiz, geri dönüşüm tesislerinde çöpten enerji ür


KÜTAHYA (A.A) - Kütahya Belediye Başkanı Mustafa İça, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca düzenlenen Temiz Türkiye yarışmasında, nüfusu 50 bin ile 750 bin arasındaki kentler kategorisinde en temiz üçüncü kent seçilmenin, yıllardır öz kaynakları, proje ve hibe destekleriyle sağladıkları bir sonucun ödülü olduğunu belirterek, Bundan sonraki hedefimiz, geri dönüşüm tesislerinde çöpten enerji üretilmesidir dedi.
     İça, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üçüncülük ödülünü almaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi.
     Göreve geldiği 2004 yılından itibaren çevre bilinciyle kalıcı çevre çözümleri ortaya koymak için büyük gayretler sarf ettiklerini anlatan İça, bunun ödüllendirilmesinin kendilerine moral verdiğini dile getirdi.
     İça, kalıcı çevre ve çevrenin korunması için yerel yöneticilere önemli görevler düştüğüne işaret ederek, şunları kaydetti:
     İleri arıtmaya geçen, azot ve fosfor dahil arıtmasını tamamlayan nadir illerden biriyiz. Kanalizasyon sistemlerimizi de güncelleştirip günlük ihtiyaçlara kadar indirgedik. Bu konuda sorunumuz yok. Bunun dışında en önemli şey, katı atık yönetimi kurulmasıdır. Vahşi depolamayla yıllardır çöp dağları oluşturulmuştu. Burasını ıslah ettik ve çevresinde 1 milyon metrekareye ulaşan Yedigöller bölgesi piknik rekreasyon alanları, kültüler ve sosyal alanlar için yatırım fırsatı oluşturduk. Çöplerin ayrıştırılarak ekonomiye kazandırılması işini, öz kaynaklarımızı kullanıp Avrupa Birliği (AB) hibe desteği alarak, belediyemiz öncülüğünde çevredeki ilçe belediyelerimizin katılımıyla 15,6 milyon avroluk yatırımla hayata geçirdik. Bundan sonraki hedefimiz, geri dönüşüm tesislerinde çöpten enerji üretilmesidir.
    
     -Kütahya havası en kirli kent olmaktan çıktı-
    
     Kütahyanın birkaç yıl öncesine kadar her yıl havası en kirli kent olduğunu anımsatan İça, yaklaşık yüzde 80 oranında doğalgaz abone bağlantılarının tamamlanmasıyla hava kalitesi iyi kentler arasına girdiklerini ifade etti.
     Sadece doğalgaz kullanılması ve yakıtın kontrol edilmesinin hava kalitesini sağlayamayacağına dikkati çeken İça, yeşil alan miktarının da artırılması gerektiğini söyledi.
     Bundan yaklaşık 8 yıl önce 200 bin metrekare olan yeşil alan miktarını 1,5 milyon metrekareye ulaştırdıklarını bildiren İça, Yedigöller mevkisindeki çalışma tamamlanınca 2014e kadar bu miktarın 2,5 milyon metrekareye ulaşacağını belirtti.
     İça, toplu taşıma için elektrikli troleybüs hatları oluşturup hava kalitesini daha da artırmayı hedeflediklerini anlatarak, şöyle devam etti:
     Çevreci proje olarak bisiklet projelerimizi hazırladık. Merkezden 10 kilometre uzaklıktaki Dumlupınar Üniversitesi Merkez Yerleşkesine kadar olan bisiklet yolu projesi, Karayolları Bölge Müdürlüğünce onaylandı. Kısa sürede Çevre ve Şehircilik Bakanlığına müracaat edeceğiz. Belki 50 yıldır dokunulmayan içme suyu hatlarımız vardı. 750 kilometre içme suyu hattını yenileyerek kaçak oranını yüzde 72den yüzde 30a indirdik. Klorlama tesislerinin kurulması, depoların sağlıklı hale getirilmesi ve yeni semtlerde su basıncı sağlanması gibi pek çok sorunu da çözdük.
     Temiz kent demek, sadece çevredeki görsel temizlikle değil, kalıcı temizlikle de ilgilidir. Yıllardır öz kaynaklarımız, proje ve hibe destekleriyle sağladığımız bir sonuç ödüllendirildi. Bu ödül bize moral verdiği gibi daha büyük sorumluluklar da yüklemektedir. Yeni yapacağımız projeler ve hedeflerimizle bunu daha iyi bir noktaya getirmek için gayret sarf edeceğiz.
    
     Muhabir: Sedat Gök
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Temiz Türkiyem yarışması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER