Suriye, topraklarındaki yangını söndüremiyor

Suriye, topraklarındaki yangını söndüremiyor -Rejim karşıtı halk ayaklanmasının yaşandığı Suriyede, sadece insanlar değil, alevler de sınırı aşıp Türkiyeye giriyor -Son 3 ayda Suriye ormanlarında başlayan 100ü aşkın yangından


HATAY (A.A) - Erdal Türkoğlu - Rejim karşıtı halk ayaklanmasının yaşandığı Suriyede, sadece insanlar değil, alevler de sınırı aşıp Türkiyeye giriyor. Son 3 ayda Suriye ormanlarında başlayan 100ü aşkın yangından 12si Türkiyeye sıçradı.
     AA muhabirinin, Türkiye-Suriye sınırındaki yangınlarla yoğun mücadele eden Yayladığı Orman İşletme Şefliği yetkililerinden aldığı bilgiye göre, sınıra yakın Lazkiye ve İdlip kentlerinde son 3 ayda 100den fazla orman yangını meydana geldi.
     Bazılarının Suriye askerleri tarafından kasıtlı olarak çıkarıldığı bazılarının ise çatışmalar dolasıyla çıktığı ileri sürülen yangınlara, Suriyeli yetkililer hiç müdahale etmedi.
     Ülkelerindeki olaylardan kaçan Suriyelilerin Türkiyeye yoğun giriş yaptığı Yayladağı ilçesine komşu Lazkiye ve İdlipte son 10 günde 25 orman yangını çıktı. Yangınlardan 6sı sıfır noktasında söndürüldü, ancak 12 yangın Türkiyeye sıçradı.
     Yayladığı yakınlarındaki yangınlara, çevre illerden gelen desteklerle havadan ve karadan müdahale edilmeye çalışıldı. Yayladağı ilçesi ormanlık alanına sıçrayan yangınlarda toplam 300 hektar kızılçam ormanı kül oldu.
     Sınırın farklı bölgelerinde yükselen dumanlar nedeniyle, Türk yetkililerin, yangın şeritlerinde ve sınır hatlarında genişletme ve kesim çalışmaları sürüyor.
    
     -Ortadoğu Yangın Timi sınır ötesi müdahale edemiyor-
    
     Önceki yıllarda yangınlara sınır ötesi müdahale için Yayladağı Orman İşletme Şefliği bünyesinde oluşturulan Ortadoğu Yangın Timi, Suriyedeki yangınlara müdahale edemiyor.
     Suriyede yaşanan olaylar nedeniyle, 6 orman mühendisi ve orman muhafaza memuru, iki arazöz, bir su tankı, bir ilk müdahale ekibi ve aracı ile 16 kişilik söndürme işçisinden oluşan Ortadoğu Yangın Timi, zorunlu durumlarda, güvenlik güçlerinin eşliğinde sıfır noktasında çalışmalar yapıyor. Sınırın sıfır noktasındaki yangınlara yine güvenlik gerekçesiyle havadan da müdahale yapılamıyor.
    
     Yayıncı: Tolga Özgenç
<< Önceki Haber Suriye, topraklarındaki yangını söndüremiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER