Sulak Alanlar ve İklim Değişikliği Projesi

Sulak Alanlar ve İklim Değişikliği Projesi -GIZ Türkiye Direktörü Yaşın: - İklim değişikliğinin etkilerinin azaltılması, biyolojik çeşitliğin ve sulak alanlarının korunması için çalışıyoruz


BOLU (A.A) - Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ) Türkiye Direktörü Gülay Yaşın, Türkiyede aşırı kullanım nedeniyle sulak alanların kuruduğunu belirterek, İklim değişikliğinin etkilerinin azaltılması, biyolojik çeşitliğin ve sulak alanlarının korunması için çalışıyoruz dedi.
     Yaşın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sulak Alanlar ve İklim Değişikliği Projesi kapsamında pilot il seçilen Bolunun Yeniçağa ilçesinde Yeniçağa Gölü Kuş Gözetleme İstasyonu kurduklarını anlattı.
     Türkiyenin birçok ilinde çeşitli projeler yürütüldüğüne işaret eden Yaşın, Türkiyede son 20 yılda aşırı kullanım yüzünden birçok sulak alan kurudu. İklim değişikliğinin etkilerinin azaltılması, biyolojik çeşitliğin ve sulak alanlarının korunması için çalışıyoruz diye konuştu.
     Yaşın, Türkiyenin sulak alanlarını ekolojik ve sosyo-ekonomik fonksiyonları ile gelecek kuşaklar için korunmasını amaçlayan projenin Yeniçağa Gölü ve Konyadaki Çeltik Akgölünde yürütüldüğünü belirterek, Yeniçağa Gölü ve çevresinde yer alan farklı karakterdeki geniş çayırlar, meralar, göletler, bataklıklar, ağaçlıklar yaban hayatı bakımından bölgeyi zengin kılıyor. Yeniçağa, uluslararası öneme sahip sulak alan, kuş alanı ve önemli bitki alanı özellikleri taşıyor şeklinde konuştu.
     Yeniçağa Gölünü bir yılda 200ün üzerinde kuş türünün ziyaret ettiğine dikkati çeken Yaşın, Bunlardan en az 92i göl alanı ve çevresinde ürüyor. Bu türler arasında turna, şah kartalı, akkuyruklu kartal ve bıldırcın kılavuzu sayılabilir ifadelerini kullandı.
     Yaşın, istasyonda göl çevresinde varlığını sürdüren önemli kuş türlerinin fotoğraflarının yanı sıra, bölgenin biyolojik zenginlikleri ve genel karakteristikleri ile ilgili bilgilerin yer aldığını sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: İsmail Kabasakal / Emin Gürbüz
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Sulak Alanlar ve İklim Değişikliği Projesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER