Sporda şiddetin Önlenmesi ile Sporda Şiddet

Sporda şiddetin Önlenmesi ile Sporda Şiddet ve Medya -Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Arık: -Medya, izleyiciyi kötülüklere, şiddete sevk eden değil, spor felsefesini benimseyen, saygı duyan motive eden bir konumda


ANTALYA (A.A) - Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Arık, Medya, izleyiciyi kötülüklere, şiddete sevk eden değil, spor felsefesini benimseyen, saygı duyan motive eden bir konumda olmalı dedi.
     Arık, TSYD Antalya Şubesince Konyaaltı Belediyesi Konferans salonunda gerçekleştirilen Sporda şiddetin Önlenmesi ile Sporda Şiddet ve Medya konulu seminerde, sporda şiddetin önü alınamaz bir noktaya geldiğinde kanun yapıcıların ve yöneticiler belli önlemleri almak zorunda kaldığını söyledi.
     Spor, medya ve şiddet üçgeninde temel sorunun sporun nasıl tanımlandığı, sporun ne anlama geldiğinin bilinmesi olduğunu belirten Arık, Medya bir olayı kendi penceresinden tanımlar. Olay oluyor, yaşanıyor ama biz yaşanan olayları medyanın süzgecinden geçerek ulaşıyoruz. Dolayısıyla gerçeği birebir değil, medya bize nasıl aktarılırsa öyle algılıyoruz diye konuştu.
     Muhabirin olaya bakış açısının önemli olduğuna dikkati çeken Arık, Bunun yanında okuyucunun gazeteyi alması, yapılan programın izlenmesi ve dikkat çekmesi için özel bir çaba harcaması gerekiyor. Bu da bazen sporda abartılı dolaylamalara, sonucunda da şiddete yöneltmeye kadar gidebiliyor diye konuştu.
     Sporun özünde dostluk, dayanışma, sosyalleşmeyi barındırdığını vurgulayarak Arık, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Medyanın kendi içerisinde şiddeti ön plana çıkartan, şiddeti meşrulaştıran, haksızlıklara haksızlık var demeyen, yasa dışı olayları ve bazı olumsuzlukları kendi içinde teşhir etmesi gerekiyor. Medya, izleyiciyi kötülüklere, şiddete sevk eden değil, spor felsefesini benimseyen, saygı duyan motive eden bir konumda olmalı.
     Medical Park Antalyaspor Kulübü hukuk danışmanı Cenk Soyer ise 6259 Sayılı Kanunun parlamentoda tüm partilerin ortak iradesiyle değiştirilmiş olmasının sporun önemini gösterdiğini belirtti.
     Yürürlüğe giren 6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun hakkında bilgi veren Soyer, uygulamada olan ve yaşanılan sıkıntılar üzerine maddelerde değişiklik yapıldığını, taraftarların, yöneticilerin ve kulüplerin kanunu mutlaka incelemesi gerektiğin dile getirdi.
     Soyer, sporda yöneticilerine, hatta kulüplere dahi verilmeyen cezaların basın kuruluşlarına verileceğine dikkat çekerek, yeni yasa ile taraftarın medya hakkında şiddete yönlendiriyor diye suç duyurusunda bulunabileceğini bildirdi.
    
     Muhabir: Şamil Kahveci
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Sporda şiddetin Önlenmesi ile Sporda Şiddet Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER