Sial Çin 2013 Gıda Fuarına doğru

Sial Çin 2013 Gıda Fuarına doğru -Şangay kentinde 7-9 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek fuara, Çanakkaleden yaklaşık 100 firmanın katılması bekleniyor -Vali Tuna: Çin, Uzak Doğuda bizim için bir pazar, bir kapı, yatırımcı


ÇANAKKALE (A.A) - Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Çinin, Uzak Doğuda Türkiye için bir pazar, bir kapı ve yatırımcı bir ülke olduğunu söyledi.
     Vali Tuna, Çinin Şangay kentinde 7-9 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek gıda fuarı dolayısıyla düzenlenen tanıtım toplantısında, turizm ve gıda alanında daha çok Avrupadaki fuarlara odaklandıklarını, ancak bundan sonraki hedeflerinin Uzak Doğu olduğunu bildirdi.
     Fuar için görüşmelerinin ve gözlemlerinin sürdüğünü belirten Tuna, dünyanın en büyük gıda ithalatçı ülkesi olan Çinde Çanakkale olarak stant açmayı planladıklarını söyledi.
     Tuna, fuara kamu ve özel sektör işbirliğinde katılacaklarını ifade ederek, Bu hareketimizin Türkiyenin diğer illerine de örnek olacağını düşünüyorum. Anadoludan ilk defa böyle büyük bir grup, iş adamı, yatırımcı, sanayici ve kamu kurumu, görüşme, ticaret yapmaya başka bir ülkeye, Uzak Doğuya gidiyor. Fuarın bu yıl ki onur konuğu olan ülke Türkiye. Geçen yıl bu fuara ülkemizden katılan kurum ve firma sayısı 26dır. Biz ise bu yıl sadece Çanakkale olarak 100 firmayla katılmayı hedefliyoruz. Bunu yaparken uzun vadeli düşünüyoruz dedi.
     Çinin son 15 yılda yıllık ortalama yüzde 9 büyüyen bir ekonomisi olduğuna işaret eden Tuna, şöyle konuştu:
     Çin, dünyanın en hızlı gelişen ve kalkınan ülkesi unvanını taşıyor. Nüfusunun 1,3 milyar dolayında olduğu tahmin ediliyor. Çin ekonomisi son 30 yılda 20 kat büyüme gerçekleştirmiş. Böyle devasa ekonomisi olan Çine gitme konusunda hazırlıklara başladık. Fuarına gideceğimiz Şangay kentinde 46 sanayi ve teknoloji geliştirme bölgesi bulunuyor. Bu fuarda özellikle tarım ve gıda, turizm ile lojistik ve denizcilik sektörlerinde görüşmeler planlanıyor. Çinlilerin ilimizdeki Troia Antik Kentine özel bir ilgisinin olduğunu da belirtmek lazım. Ticaret odası ve tarım ofisi ziyaretleri planlıyoruz.
     Yükleme ve kruvaziyer limanları ziyaretleri yapacağız. Ayrıca basın ve tanıtım toplantıları gerçekleştireceğiz. Balıkçılık, deniz ürünleri ve süt sektöründe belki tesis ziyaretleri de olabilir. Zeytinyağı üreticilerimizi oradaki firmalarla bir araya getireceğiz. Çanakkalemizin marka değerlerini geniş şekilde Çin pazarında yer almasını arzuluyoruz. Çinin zeytinyağı tüketim miktarı 2011 yılında 33 bin tondu. 2012de 42 bin, 2013 yılında ise 50 bin ton tüketim miktarı hedefleniyor. Bu nedenle öncelikli pazarlarımızdan birisi zeytinyağı olabilir diye düşünüyoruz.
     Tuna, fuarda 2 bin 200den fazla stant olacağını, 46 bin dolayında ziyaretçinin ön görüldüğünü ifade ederek, şunları kaydetti:
     7 ayrı salonda 86 bin metrekarelik bir fuar. Çin, Uzak Doğuda bizim için bir pazar, bir kapı, yatırımcı bir ülke. Dünyanın en büyük 2nci ekonomisi ve 10 yıl içinde uluslararası sahnede önemli bir aktör olarak yerini alacak Çinin, aynı zamanda 2020de 6 trilyon doların üzerinde yıllık harcamayla dünyanın yeni tüketim merkezine dönüşeceği tahmin ediliyor. Almanya ve Rusyadan sonra Türkiyenin en önemli ticaret ortaklarından birisi haline gelmiş durumda. 2012 yılı sonu itibariyle Türkiyenin Çine yönelik toplam ihracatının yaklaşık 2,8 milyar dolara ulaşması, ithalatının ise 21,1 milyar dolar dolayında gerçekleşmesi bekleniyor. Ülkemiz dış ticaretinin beşte biri Çin ile yapılmakta. Dolayısıyla bu fuara çok iyi hazırlanarak gitmemiz gerekiyor.
     Toplantıya, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şükriye Aras Hisar, belediye ve oda başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile iş adamları katıldı.
    
     Muhabir: Mehmet Bayer/Harun Kaymaz
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Sial Çin 2013 Gıda Fuarına doğru Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER