SGK Müfettişleri Eğitim Seminerleri

SGK Müfettişleri Eğitim Seminerleri -SGK Başkanı Acar: Kurumu daha iyi noktalara getirme gayreti içerisinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Son yıllarda önemli reformlar yapıldı. Artık geleceğe çok daha güvenli bakabiliyoruz -


BURSA (A.A) - Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, Kurumu daha iyi noktalara getirme gayreti içerisinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Son yıllarda önemli reformlar yapıldı. Artık geleceğe çok daha güvenli bakabiliyoruz dedi.
     Fatih Acar, kentte düzenlenen SGK Müfettişleri Eğitim Seminerlerinin kapanış toplantısında yaptığı konuşmada, kurumun yeni dönemdeki denetim modeli çalışmalarına ilişkin bilgiler vererek, 74 milyona hizmet veren SGKnın 2008de yapılan reformdan sonra Türkiyenin en önemli kurumlarından birisi haline geldiğini söyledi.
     Acar, 2013 rakamlarıyla gider bütçelerinin 181 milyar lira olduğunu belirterek, Kurumumuzda yapılacak çalışmalar, alınacak kararlar sanayiciler, iş adamları ve ülkemiz açısından son derece önemli. Kurumu daha iyi noktalara getirme gayreti içerisinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Son yıllarda önemli reformlar yapıldı. Artık geleceğe çok daha güvenli bakabiliyoruz. Artık vatandaşlar ne kadar prim ödüyorsa, o kadar emekli aylığı alabilecekleri bir sisteme geçmiş olduk. Önümüzü rahat bir şekilde görebiliyoruz. Artık sosyal güvenlik sistemi açısından risk taşıyan bir ülke konumundan çıktık diye konuştu.
     74 milyona hizmet eden bir kurumda çalışanların biraz daha hassas, farklı olması gerektiğini ifade eden Acar, şöyle devam etti:
     Biraz daha vatandaş odaklı hizmeti yaygınlaştırmamız gerekiyor. Çalışmalarımız bitmedi. Bu devam eden bir yolculuktur. Hedefimiz 2-3 yıl sonra Türkiyedeki tüm kurumların örnek aldığı bir kurum oluşturmak. Türkiyede kamu bürokrasisi maalesef bizim de vatandaşların da şikayet ettiği bir yapı içerisindeydi. Bu da yavaş yavaş değişiyor. Vatandaşa tepeden bakan, onu hor gören, küçük gören, kapısından çeviren anlayışları hep beraber alıp çöp sepetine atmamız gerekiyor. Yeni getirdiğimiz sistemle evde ödeme imkanına sahip 10.4 milyon emeklimiz var. Bu emeklilerimize istemeleri durumunda evlerinde maaş ödeyebilecek bir kapasiteyi yakalamış olduk. Şu an da e-devlet üzerinden alınan hizmetin yüzde 60ı SGKya ait işlemlerdir. Elektronik ortamda bütün hizmetleri sunan bir kurum haline geldik.
    
     -3 buçuk yılda 40 il müdürlüğü binasını yeniledik-
    
     Emekliliği gelenler artık sistem üzerinden ben emekli olmak istiyorum diyerek talebini bize iletebilecek diyen Acar, şunları aktardı:
     Sistem üzerinden e-devlet şifresi almak suretiyle her şeyi elektronik ortamda görecek. Bunlar 2008 reformundan sonra yapıldı. Web portalımız günde 21 milyon tık alıyor. Bu tarihi bir rekordur. 30a yakın ile gittim. Gördüğüm manzara çok kötü. SSK, BAĞKUR binalarının eski hallerini biliyoruz. Bizim binalarımız böyle olmamalıydı. 3 buçuk yılda 40 il müdürlüğü binasını yeniledik. Merkezdeki tüm binalarımızı yeniledik. 405 tane SGK merkezini vatandaş odaklı konsepte uygun olarak faaliyete geçirdik. Hedefimiz 2013ün sonuna kadar tüm hizmet binalarımızı bu vatandaş odaklı konseptlere uygun hale getirmek. 2-3 yılın içerisinde ikinci bir hamle ile bu kurumun teknolojik alt yapısını önemli ölçüde tamamlamış, fiziki mekanları herkesin örnek aldığı bir kurum haline getirmek istiyoruz. Önemli projelerimizden birisi Sosyal Güvenlik Entegrasyon Projesi. Fiziki olarak binalarımızı birleştirdik ama şu anda 3 ayrı dili kullanıyoruz. Cobol yazılım diliyle oluşturulan geçmişteki dilleri kullanıyoruz. Bunu artık tekleştireceğiz. Memurumuz tek ekranda SSKlıymış, BAĞKURluymuş, emekli sandığıymış ayrı ayrı değil, tek ekranda hepsini yapabileceği bir yazılım programını hayata geçirmemiz gerekiyor. Bununla ilgili 100e yakın arkadaşımızı istihdam ettik. Eğitimlerine başladık. İnşallah iki buçuk yıl içerisinde hayata geçecek.
    
     -E-reçete sistemi-
    
     Sağlığa erişim konusunda önemli gelişmelerin yaşandığını, bir kişinin yılda hastaneye gitme sayısının ikilerden sekizlere ulaştığını bildiren Acar, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Fakat bu arada suistimaller, uygun olmayan birtakım işleyişler de görmeye başladık. TC kimlik numaralarıyla vatandaşın kendisi gitmediği halde, sağlık hizmeti almaya başladığını gördük. Bu ve benzeri uygulamaları 2012 sonuna kadar ortadan kaldırıyoruz. Risk odaklı denetim modelini faaliyete geçirdik. E-reçete sistemini faaliyete geçirdik. 90 bin 100 hekim şifre aldı. Yüzde 60 e-reçete yazıyoruz. Yıl sonuna kadar yüzde yüz yapmış olacağız ve 1 Ocaktan itibaren e-reçete sistemine tamamen geçmiş olacağız. Bir de avuç içi damar içi uygulaması gelişmiş ülkelerde var. Biz de getirmek zorunda kaldık. 81 ilde kurumsal TV bilgi ekranları hizmet verecek. Hem uygulamalarımızı görecek vatandaş, hem de bir sorunu varsa bunları orada ekranda halletmiş olacak. SGK TV ile 2013de internet üzerinden herkese TV imkanı vermiş olacağız.
     SGK olarak Türkiyenin geleceği açısından kayıt dışı ile mücadeleyi ana gündem maddelerinden biri haline getirdiklerini de anlatan Acar, Bu alanda da mesafeler aldığımız söylenebilir. 2008de 15 milyon 100 bin olan aktif sigortalı sayısı şu an da 18 milyon 500 binleri geçti. 3 buçuk yılda 3 buçuk milyon kayıt dışını kayıt altına alma bu önemli bir sonuçtur. Kayıt dışı bizim için çok önemli çünkü prim gelirlerimiz toplam gelirlerimiz içerisindeki en önemli kalemimiz, prim gelirlerini arttırmamız gerekiyor ifadelerini kullandı.
    
     Muhabir: Büşra Nur Özcan
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber SGK Müfettişleri Eğitim Seminerleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER