Şefler Gaziantep mutfağını öğrenecek

Şefler Gaziantep mutfağını öğrenecek -Kente 10 farklı ülkeden gelecek şef aşçılar, bir hafta boyunca Gaziantepe özgü 90 çeşit yemeği uygulamalı olarak öğrenecek -GAÜN Rektörü Prof. Dr. Coşkun: -Gaziantep mutfağını hem Tür


GAZİANTEP (A.A) - Gaziantepe 10 farklı ülkeden gelecek şef aşçılar, bir hafta boyunca kente özgü 90 çeşit yemeği uygulamalı olarak öğrenecek.
     Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, Gaziantep Yemeklerinin Gastronomi Turizmine Kazandırılması Yurt İçinde ve Yurt Dışında Yaygınlaştırılarak Korunması projesinin Sahan Restoranda düzenlenen tanıtım toplantısında, projenin bir yönüyle sosyal, bir yönüyle de topluma dokunan bir özelliğinin olduğunu söyledi.
     Projede, üniversiteyle özel sektörün birlikte hareket ettiğini belirten Coşkun, Gaziantep mutfağını hem Türkiyede hem uluslararası arenada tanıtan bir çalışma yapmak istiyoruz. Şehirler ve ülkeler kimi zaman mutfaklarıyla anılırlar. Elimizde böyle bir avantaj olduğuna göre, bunun tanıtımına katkıda bulunmamız lazım dedi.
     Üniversite olarak bugüne kadar şehri, dokuyu, insanı öne çıkaran ve onlarla birlikte olan bir anlayış sergilediklerini ifade eden Coşkun, gastronominin de bunlardan biri olduğunu vurguladı.
     Proje çerçevesinde yurt içi ve yurt dışından kente gelen şef aşçılara eğitim verileceğini belirten Coşkun, eğitimin uygulamalı olacağını belirtti.
    
     -Gaziantep yemeklerinin damak tatları
    
     GAÜN Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. İlkay Gök ise projeyle Gaziantep mutfağını yurt içi ve yurt dışına tanıtmayı amaçladıklarını dile getirerek, El altında duran güzel şeyler, Gaziantep yemeklerinin damak tatları sloganıyla yola çıktıklarını vurguladı.
     İpekyolu Kalkınma Ajansı desteğiyle yürütülen proje çerçevesinde Gaziantep mutfağını eğitimle tanıtmayı hedeflediklerini aktaran Gök, şöyle devam etti:
     Meksika, Malezya, İtalya, Fransa, Azerbaycan, Arnavutluk, Şili, İngiltere, Amerika ve Yunanistan gibi ülkelerden 14 şefi davet ettik. Yurt içinden gelenlerle beraber 30-35 kişilik gruba Gaziantep yemeklerini bir hafta boyunca öğreteceğiz. 90 çeşit yemeği, konusunda uzman profesyonel şeflerimiz öğretecek.
     Gaziantep mutfağıyla ilgili araştırmaları bulunan Anadolu Mutfağı Araştırma ve Koruma Derneği Başkanı Tahir Tekin Öztan da projenin bilgi ve becerinin bir araya geldiğinde neler yapılabileceğini göstermesi açısından önemli olduğunu aktardı.
     Üniversitede bilgi var, özel sektörde beceri var. Bu ikisi bir araya geldiği zaman neler yapabileceğimizi herkese göstereceğiz diyen Öztan, özel sektöre ne kadar değer verilirse o şehrin o kadar geliştiğini vurguladı.
     Bir şehrin, bir ülkenin tanıtımının kendi mutfağından geçtiğini bildiren Öztan, Bizim bugün Gaziantepin tanıtımı için elimizde harika bir mutfağımız var. Bunlarla bütün dünyaya neler yapacağımızı göstermeliyiz. Keşke gastronomi kenti olabilsek, keşke bütün dünyaya bu mutfağımızı açsak. O kadar değerli, o kadar güzel mutfağımız, şeflerimiz var, biz bunun kıymetini bilmiyoruz değerlendirmesinde bulundu.
     Kente yarın gelecek şeflerin bir haftalık eğitimde soğan kebabı, ekşili ufak köfte, yuvalama, mahlıtalı köfte ve yağlı köfte gibi Gaziantep mutfağına ait 90 çeşit yemeği öğrenecekleri bildirildi.
    
     Muhabir: Orhan Çiçek / Sevil Çelik
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Şefler Gaziantep mutfağını öğrenecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER