Salgın göz enfeksiyonuna dikkat

Salgın göz enfeksiyonuna dikkat -Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Evişen: -Viral konjonktivitler, çok kolay bulaşım olan salgınlarla karakterize klinik tablolardır


GAZİANTEP (A.A) - Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Mehmet Evişen, bir göz hastalığı olan viral konjonktivitin çok kolay bulaşabildiğini ve salgınlara yol açabildiğini bildirdi.
     Opr. Dr. Evişen, yaptığı yazılı açıklamada, viral konjonktivitlerin, kendini yabancı cisim hissi, batma, sulanma, kızarıklık, ışıktan rahatsız olma, parlak ışıklar çevresinde haleler görme gibi belirtileri bulunduğunu belirterek, Çok kolay bulaşım olan salgınlarla karakterize klinik tabloları olduğunu aktardı.
     Viral konjonktivitlerin özellikle yüzme havuzlarından, ortak kullanılan makyaj malzemeleri, gözlük, havludan bulaşabildiğine ve el hijyeninin yetersiz olduğu durumlarda çok ciddi sayıda insanı etkileyebilen salgınlara yol açabildiğine dikkati çeken Evişen, aileden birinde hastalığın çıkması durumunda diğer aile bireylerinde de aynı hastalığın görülebildiğini ifade etti.
     Evişen, akıntı, gözlerde kızarıklık, ödem, göz kapakları içinde kabarıklar, zarımsı yapılar, beyaz tabakadaki kılcal damarların çatlaması, kulak önü ve çene altı lenf düğümlerinde görülen şişmelerin hastalığın bulguları arasında yer aldığını belirtti.
    
     -Salgınlara yol açabiliyor-
    
     Hastalığın tiplerine de değinen Evişen, en sık görülen ve en fazla salgınlara yol açan epidemik keratokonjonktivit türü hakkında şunları kaydetti:
     Hastalığın kuluçka devri 5-14 gündür. Dolayısıyla hastalar nereden hastalığı kaptıkları hakkında fikir sahibi olamayabilirler. Salgınlar şeklinde veya şahısları tek tek etkileyebilen (sporadik) şeklinde olabilir. Bulaşım şekilleri elden ele, gözden göze, aletten göze, ortak gözlük, havlu makyaj malzemesi kullanımıyla olabileceği gibi son yıllarda yüzme havuzlarından da bulaşım oldukça sık görülmektedir.
     Hastalığı çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonu, grip benzeri bulgularla başlayabileceğinin altını çizen Evişen, hastalığın, genellikle tek taraflı başladığını ve yaklaşık 2 hafta sonra diğer göze geçebileceği uyarısında bulundu.
     Faringokonjonktival ateş türünün de çocuklar ve gençlerde sık görüldüğünü, küçük çaplı salgınlar oluşturabildiğini vurgulayan Evişen, Damlacık yoluyla ve yüzme havuzundan bulaşır. Hastalığın kuluçka dönemi 2-14 gün civarındadır. Hastada göz bulguları ortaya çıkmadan önce grip bulguları ve boğaz ağrısı kaybolur
     ifadelerini kullandı.
     Evişen, söz konusu rahatsızlığın, özgün tedavisi olmadığını, hastaları rahatlatmaya yönelik semptomatik tedavi verilebildiğini kaydetti.
    
     Muhabir: Zerin Özdilek
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Salgın göz enfeksiyonuna dikkat Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER