Sağlık okuryazarlığı, müfredata alınmalı

Sağlık okuryazarlığı, müfredata alınmalı -İnönü Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakıncı: Sağlık bilgilerinin gelecek nesillere en iyi şekilde aktarılması için önemli olan sağlık o


MALATYA (A.A) - İnönü Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Yakıncı, Sağlık bilgilerinin gelecek nesillere en iyi şekilde aktarılması için önemli olan sağlık okuryazarlığı kavramı, ilkokuldan üniversiteye kadar tüm seviyelerde işlenmeli dedi.
     Yakıncı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağlık çalışanları dışındaki kişilerin sağlık bilgisine ulaşmasını, sağlık kavramlarını değerlendirebilmesini, sağlık hizmetlerinden yararlanmayı bilmesini ve sağlıkla ilgili kararlara katılabilmesini içeren sağlık okuryazarlığı kavramının önemine işaret etti.
     Bu kavramın sadece halk için değil sağlık çalışanları açısından da son derece önemli olduğunu vurgulayan Yakıncı, sağlık okuryazarlığının toplum içinde sağlıklı bir şekilde kavranmasıyla, halkın bu konuda daha bilinçli olabileceğini söyledi.
     Okullarda medya okuryazarlığı dersi işlendiğini hatırlatan Yakıncı, sağlığın herkes için geçerli bir kavram olduğunu vurgulayarak, Bunun da müfredatta yer alması önemli dedi.
     Sağlık okuryazarlığı konusunda Sağlık Bakanlığında bir süre önce toplantı gerçekleştirildiğini anlatan Yakıncı, bu toplantının ardından sağlık okuryazarlığının ana aktörleri sağlık çalışanları tarafından bilinip bilinmediğini tespit edecek bir araştırma yaptığını kaydetti.
     Araştırma kapsamında, aralarında doktor ve hemşirelerin de bulunduğu 333 sağlık çalışanına, sağlık okuryazarlığı kavramını duyup duymadıklarını sorduklarını anlatan Yakıncı, verilen cevaplara göre, sağlık çalışanlarının yüzde 91inin bu kavramı hiç duymadığını tespit ettiklerini söyledi.
     Kavramı duyduğunu belirten sağlık çalışanlarının da yüzde 25inin, sağlık okuryazarlığının kime yönelik bir kavram olduğu yönündeki soruya yanlış cevap verdiğini dile getiren Yakıncı, böylece araştırma sonuçlarına göre sağlık okuryazarlığı kavramını bilmeyen sağlık çalışanı oranının yüzde 95-96lara ulaştığını kaydetti.
     Bu, korkunç bir oran diyen Yakıncı, sağlık okuryazarlığı kavramının sadece halkın değil sağlık çalışanlarının da bilmesi gereken bir kavram olduğuna dikkati çekti.
     Hastalık sırasında ne tür tedavilerin uygulanacağı, ilaçların bilinçli kullanımı, hangi durumlarda acil servislerin kullanılabileceği gibi bilinçlenmeler sayesinde sağlık harcamalarının önemli ölçüde azalabileceğine işaret eden Prof. Dr. Yakıncı, sağlık okuryazarlığı kavramının yaygınlaşmasının Türkiye ekonomisine de katkısı olabileceğini vurguladı.
    
     -Müfredata alınmalı-
    
     Sağlık okuryazarlığının, kişinin ve yakınlarının sağlıkla ilgili sorununda karşısına daima çıkan önemli bir kavram olduğunu belirten Yakıncı, doğru sağlık bilgisinin nesilden nesile aktarılmasında da sağlık okuryazarlığının önemine işaret etti.
     Sağlık okuryazarlığının, tıp fakülteleri ve sağlık meslek yüksekokullarında öğretilmesi gerektiğini vurgulayan Yakıncı, Sağlık bilgilerinin gelecek nesillere en iyi şekilde aktarılması için önemli olan sağlık okuryazarlığı kavramı, ilkokuldan üniversiteye kadar tüm seviyelerde işlenmeli dedi.
     Cengiz Yakıncı, sağlık okuryazarlığı konusunun sağlık bilgisi dersinin içinde başlı başına da ele alınabileceğini önerdi.
    
     Muhabir: Tuba Karahan
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Sağlık okuryazarlığı, müfredata alınmalı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER