OSBler atık sularını doğaya bırakıyor

OSBler atık sularını doğaya bırakıyor -Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre, Türkiyedeki 264 organize sanayi bölgesinden 54ünde merkezi atık su arıtma tesisi bulunuyor -Diğer organize sanayi bölgelerinin de sadece 8inde


UŞAK (A.A) - Soner Kılınç - Türkiye ekonomisinin can damarı organize sanayi bölgelerinin (OSB) büyük çoğunluğunun atık su arıtma tesisi bulunmadığı ve atık sularını doğaya bıraktıkları bildirildi.
     AA muhabirinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerinden derlediği bilgiye göre, Türkiyedeki 264 organize sanayi bölgesinin (OSB) sadece 54ünde merkezi atık su arıtma tesisi bulunuyor.
     Kalan organize sanayi bölgelerinin 8in de sadece ön arıtma yapılırken, organize sanayi bölgelerinin yüzde 79,5ine karşılık gelen 210u hiçbir merkezi arıtma tesisine sahip değil ve atık sularını doğrudan doğaya bırakıyor.
     Yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığının OSBlerin arıtma tesisi durumuna ilişkin 2012 yılı verilerine göre, halen faal merkezi arıtma tesisine sahip olmayan 210 OSBden 6sında arıtma tesisi kurulması için çalışmalar sürüyor.
     Çevreyle dost bir üretim merkezi olabilmek için 30 OSBdeki arıtma tesisi kurma çalışmalarının ise henüz proje safhasında olduğu, 29 OSBnin ise kimyasal arıtma yapabilmek için belediyelerle protokol imzaladığı görülüyor.
    
     -Çevreyi kirletmeden üretmek istiyoruz-
    
     Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu (OSBÜK) ve Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, AA muhabirine, Türkiyenin kalkınması, gelişmesinde sanayinin çok önemli olduğunu ancak gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabilmek için de çevre sorunlarının öncelikli olarak çözülmesi gerektiğini belirtti.
     Çevreyi hoyratça kullanarak, ormanları tüketerek, suyu ve havayı kirleterek sağlanan bir ekonomik büyümenin, sürdürülebilir olamayacağına işaret eden Özdebir, şöyle konuştu:
     Çarpıcı bir tablo ile karşı karşıyayız. Biz çevreyi kirletmeden üretmek istiyoruz. Bunun için de hükümetin OSBlere atık su arıtma tesisleri, katı atık bertaraf tesisleri kurulması için destek vermesini istiyoruz. İşletim giderlerinin azaltılması için enerji desteği verilmeli. Aksi taktirde bu sorunlar kısa sürede çözülmez. Bugün 15 bin nüfuslu küçük bir ilçenin evsel atık su arıtma tesisi için yüzde 60-70lere varan destekler veriliyor. Ancak ülkemizde 30, 50 hatta 100 bin kişinin çalıştığı OSBler var. Bu OSBlerin evsel atıklarını bir yana bırakın, sanayi atıklarını hesapladığınızda önceliğin OSBler olması gerekli. Yani OSBlerin atık su sorunlarının çözümü için devlet desteği gerekli.
     Özdebir, OSBlerin atık su sorununun çözülmesi için zaman geçirilmesi, bir an önce gerekli desteklemenin sağlanması gerektiğini dile getirdi.
     Arıtma olmadığı için çevreye verilen zararın giderilmesinin arıtma tesisi kurmaktan kat kat maliyetli bir iş olduğunu belirten Özdebir, şöyle devam etti:
     Çorluda Ergene Havzasında yaşanan durumu ortada. Bir yeri kirlettiğinizde temizlemek çok çor ve maliyetli. Bunun yerine kirletmeden arıtma tesisini kurmak çok daha karlı ve akılcı. Biz çalışmaları bu anlayışla sürüdürüyoruz. Bizim çalışmalarımız sayesinde şu an 6 OSBde arıtma tesisi kuruluyor, inşaatlar sürüyor. 30 OSBde ise çalışmalar proje aşamasında. Bütün bunları yakından takip ediyoruz.
    
     -Mevcut durum haksız rekabet de doğruyor-
    
     Nurettin Özdebir, OSBlerin arıtma tesisi durumunu mevcut haliyle haksız rekabete de yol açtığını belirtti.
     Veriler ışığında 264 OSBden 54ünde merkezi atık su arıtma tesisi bulunduğuna dikkati çeken Özdebir, şunları kaydetti:
     Bu 54 OSBde faaliyet gösteren firmalar arıtma tesisi kurmuş ve işletim giderlerini her ay ceplerinden ödüyor. Ancak diğerleri için durum böyle değil. Yani bir haksız rekabet doğuyor. Biz öncelikle ülkemizde faaliyet gösteren sanayi tesislerinin tümünün OSBlere taşınmasını istiyoruz. Daha sonra verilecek desteklerle OSBlere arıtma tesislerinin kurulması gerekiyor.
    
     -Arıtmasız firmalara uyarı-
    
     Avrupa Birliğine uyum yasaları kapsamında çevreci firmaların ödüllendirildiğini, çevreyi kirletenlere ise ağır yaptırımlar getirildiğini belirten Özdebir, bu noktada arıtması olmaksızın üretim yapan firmaların, aslında büyük bir ticari riskle karşı karşıya olduğunu söyledi.
     Özdebir, arıtma maliyeti nedeniyle bir firmanın, aynı sektörde faaliyet gösteren ve arıtması bulunmayan, çevreyi kirleten bir firmanın üretiminin durdurulması, mallarının toplatılması için yasal süreç başlatabileceği uyarısında bulundu.
    
     Yayıncı: A. Fatih Tekcan
<< Önceki Haber OSBler atık sularını doğaya bırakıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER