Orta Doğudaki Gelişmeler ve Türkiyenin AB

Orta Doğudaki Gelişmeler ve Türkiyenin AB Üyelik Perspektifi sempozyumu -AÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cavcar: Şimdiye kadar bizi ABye almaları gerekiyordu. İki tarafın bir takım uygulamaları yüzünden üyelik gerçekleşemedi -A


ESKİŞEHİR (A.A) - Anadolu Üniversitesi (AÜ) Avrupa Birliği (AB) Araştırma, Uygulama ve Dokümantasyon Merkezi, tarafından Orta Doğudaki Gelişmeler ve Türkiyenin Avrupa Birliği Üyelik Perspektifi sempozyumu gerçekleştirildi.
     AÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Cavcar, AÜ Kongre Merkezinde düzenlenen sempozyumda yaptığı konuşmada, Türkiyenin ABye katılım sürecine ilişkin bilgilendirmelerde bulundu.
     Şimdiye kadar bizi ABye almaları gerekiyordu diyen Prof. Dr. Cavcar, şöyle konuştu:
     İki tarafın bir takım uygulamaları yüzünden üyelik gerçekleşemedi. Orta Doğu, yeni bir sürece girdi. Bu sempozyumda hem AB üyelik sürecini hem de Orta Doğudaki gelişmeleri detaylandıracağız.
    
     -AB ile ilişkileri iyi gitmiyor-
    
     Ankara Üniversitesi Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAUM) Müdürü Prof. Dr. Çağrı Erhan da Orta Doğuda sözü geçen Arap Baharı sürecini incelediklerini belirterek, Arap baharı süreci, iki yıldır Türk dış politikasını rehin almıştır dedi.
     Türk dış politikasını yönetenlerin söz konusu Arap Baharından rahatsızlık duymadığını savunan Prof. Dr. Erhan, şunları bildirdi:
     Türkiyenin, son dönemde AB ile ilişkileri iyi gitmiyor. Türkiye, ABden uzaklaşmaya başladı. Türkiye dış politikasını oluşturanlar, önceliği olan AB konusunda geriye gitmeyi gönüllü ve isteyerek yapmıştır. Türkiyenin, Arap Baharı konusunda felsefi, siyasi, dış politika ve ekonomik sebepleri var. Siyasi olarak Türkiye, Orta Doğuda devrilen liderlerin yerine kendi siyasal duruşunu benimsemiş yeni liderler geleceğini tahmin ediyordu. Bu anlamda iktidar partisine benzer görüşte partilerin kurulması memnuniyetle karşılandı. Ekonomik olarak ise, Türkiyenin Orta Doğuda önemli yatırımları vardı. Sadece, Libyada 15-20 milyar dolarlık yatırımlardan söz ediliyordu. Mısırda da aynı şekilde tekstil üzerine yatırımlar vardı. Bu bölgede stratejik konumun daha öncelikli olacağı hesap ediliyordu. Ancak hesap doğru yapılamadı. Kısaca, Orta Doğuda bir arap baharı yok. Suriyede yaşanan özgürlük ve güvenlik arasındaki dengesizlikle Türkiyenin eline ayağına dolandı.
     Orta Doğu Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Tür ise AB ülkeleri ve Orta Doğu ülkeleri ile Türkiye ilişkileri konusunda bilgilendirmelerde bulundu.
     Sempozyum, Avrupa Birliğinin Orta Doğu Politikası, AB Üyelik Perspektifinde Türkiyenin Dış Politikası başlıklı sunumlarla devam etti.
    
     Muhabir: Yıldız Gündoğmuş
     Yayıncı: Deniz Açık
<< Önceki Haber Orta Doğudaki Gelişmeler ve Türkiyenin AB Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER