Milli Mücadele Karargahı restore edilecek

Milli Mücadele Karargahı restore edilecek -Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarınca Milli Mücadele Karargahı olarak kullanılan, Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Sivas Kongresine ev sahipliği yapan ve günü


SİVAS (A.A) - Serhat Zafer - Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarınca Milli Mücadele Karargahı olarak kullanılan, Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Sivas Kongresine ev sahipliği yapan ve günümüzde Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi olarak hizmet veren tarihi bina, restore edilecek.
     Sivas İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzenin restorasyonu için TBMMnin 3,5 milyon lira ödeneği kurumlarına aktardığını, restorasyon ihalesinin 21 Ocakta yapılacağını bildirdi.
     Müzenin restorasyonuyla ilgili iki projenin yürütüldüğünü belirten Ayhan, Birincisi dış cephe, rölöve, restorasyon, restitüsyon ve çevre düzenlemesi; ikincisi ise iç teşhir, tanzim ve seslendirme projesi dedi.
     Restorasyon çalışmalarında tarihi dokunun ve o zamanki şartların dikkate alınacağını kaydeden Ayhan, İl Özel İdaresi olarak müzenin restorasyonunda üzerlerine düşeni en hızlı bir şekilde yerine getirmek için önemli çalışmalar yaptıklarını aktardı.
     Ayhan, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürkün bu tarihi binada 108 gün kaldığını anımsatarak, şunları söyledi:
     Milli kurtuluş ruhunu, Cumhuriyetin temellerinin atıldığı o heyecanı yansıtmak temel gayemizdir. TBMM Başkanımız, Milli Savunma Bakanımız ve Sayın Valimiz bu projeyi yakinen takip ediyor. Ödenek olarak birinci etapta 3,5 milyon liralık bir kaynağımız var. Proje parası olarak da yaklaşık 1 milyon liramız var. Ama burada para hesabı yapmıyoruz. Bu konuda TBMM ve Milli Saraylar açık çek verdi. Tarihi mekanların restorasyonunda fiyatlarda ani değişmeler olabiliyor. Ciddi manada bir kaynağımız var, TBMMce kurumumuza istediğimiz miktarda ödenek aktarılma sözü verildi.
     Ayhan, restorasyon çalışmalarının Sivas Kongresinin yıl dönümü olan 4 Eylül 2013e kadar tamamlanmasının hedeflendiğini bildirdi.
    
     -Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi-
    
     Dönemin Sivas Valisi Memduh Paşa tarafından 5 Ekim 1892de yaptırılan bina, 19. yüzyıl Osmanlı dönemi sivil mimarisinin güzel örneklerinden biri olarak gösteriliyor.
     Sivas Kongresinin 4-12 Eylül 1919 tarihleri arasında toplanmasıyla tarihsel bir kimlik kazanan ve ulusal kurtuluş mücadelesine ışık tutacak kararların alındığı tarihi yapı, günümüzde Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi olarak hizmet veriyor.
     Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve Heyet-i Temsiliye tarafından Milli Mücadele Karargahı olarak kullanılan binada, o yıllara dair izler günümüze taşınıyor. Milli Mücadele döneminde Atatürkün Cumhuriyetin temelini burada attık sözünü söylediği tarihi yapıda, Atatürke ait çalışma ve dinlenme odası ile tarihi kongre salonu, kongrenin yapıldığı günlerdeki haliyle muhafaza ediliyor.
     İdadi, Sultani, Sivas Lisesi, Kongre Lisesi adlarıyla anılan yapı, 1981 yılına kadar okul olarak kullanılmıştır. Bina, onarımı, teşhir ve tanzimi gerçekleştirildikten sonra 1990 yılında müze olarak ziyarete açılmıştır. Giriş katı Etnografya Müzesi, üst katı Atatürk ve Kongre Müzesi, bodrum katı ise depo, laboratuvar ve fotoğrafhane olarak düzenlenmiştir.
     Tarihi bina, 10 Ocak 2011de TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı ve Sivas Valiliği arasında yapılan protokolle Milli Saraylar Daire Başkanlığına devredilmişti.
    
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Milli Mücadele Karargahı restore edilecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER