Mevlanadan Çağımıza Bakış ve Mevlananın Eğitim

Mevlanadan Çağımıza Bakış ve Mevlananın Eğitim Metodu konulu konferans düzenlendi


ADIYAMAN (A.A) - Adıyamanda Mevlanadan Çağımıza Bakış ve Mevlananın Eğitim Metodu konulu konferans düzenlendi.
     Konferans öncesi Rektör Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllüyü makamında ziyaret eden Prof. Dr. Cihan Okuyucu ve Yrd. Doç. Dr. Süleyman Doğan, üniversite onur defterini imzaladılar.
     Ziyaretin akabinde Adıyaman Üniversitesi Kültürel Gelişim Topluluğu tarafından Mevlanadan Çağımıza Bakış ve Mevlananın Eğitim Metodu konulu konferans düzenlendi. Eğitim Fakültesi Mustafa Vehbi Koç Salonunda düzenlenen konferansa Rektör Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, fakülte dekanları, öğretim elamanları ile çok sayıda öğrenci katıldı.
     Prof. Dr. Cihan Okuyucu konferansta Mevlanadan Çağımıza Bakış başlıklı konuşmasında 800 yıl önce yaşamasına rağmen Mevlanayı çağımızda hala güncel tutan nedenler üzerinde durdu.
     Okuyucu, şunları kaydetti:
     Bugün Mesnevisi dünyadaki bütün dillere çevrilmiş olan ve düşünceleri insanları etkileyen Mevlananın çağımıza iki yönlü mesajı bulunmaktadır. Birincisi ferdi olarak bireyin kendi kendini tanıması, anlamlandırmasına yönelik, ikincisi ise bütün insanlığa yöneliktir. Hz. Mevlana, insanı yerle göğün buluştuğu, bir tarafı göğe, diğer tarafı yere ait olan bir varlık olarak niteler.
     Günümüzde global bir köy haline gelen dünyada, farklı etnisitelere, farklı kültürlere sahip insanlar barış ve hoş görü içerisinde yaşayabilmektedir. Eğer böyle olmazsa insanlık yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır. İnsanlığı, ailesi, gök kubbeyi ise evi bilmiş bir insan olan Hz. Mevlananın eserlerindeki mesajlar, günümüzde insanlık tarafından büyük bir ilgiyle karşılanmaktadır.
     Yrd. Doç. Dr. Süleyman Doğan ise Mevlananın Eğitim Metodu başlıklı konuşmasında, Mevlanada eğitimden kastedilenin terbiye, hakikat ise tekdir ve onunda Allaha ulaşma yolu olduğunu belirtti.
     Doğan, şunları kaydetti:
     Hz. Mevlana, akıl ve gönül düşüncesini, bir arada işleyen bir filozoftur. İnsan bu dünyada sadece maddi bir varlık olarak değil, diğer dünyada hesaba çekilecek varlık olarak nitelendirir. İnsan bedenen olgunlaşmasının yanında ruhen de olgunlaşmalı. Hz. Mevlana eğitimcilerin vasıflarını da belirtiyor.
     Ona göre eğitimciler ilahi aşka sahip olmalı, gönül ehli olmalı, olgunlaştırıcı olmalı; eğitimci bir güneş gibi aydınlatmalı, yumuşak kalpli olmalı, meslek sevgisine sahip olmalı, mesleğini en iyi şekilde bilmeli, rehber olmalı ve affedici olmalıdır, diyor.
     Rektör Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, konferansın ardından Okuyucu ve Doğana teşekkür ederek çiçek hediye etti.
     (FUR-ŞMÖ)
<< Önceki Haber Mevlanadan Çağımıza Bakış ve Mevlananın Eğitim Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER