Keşanla Yaşam adlı kitap yayımlandı

Keşanla Yaşam adlı kitap yayımlandı


TRABZON (A.A) - Geleneksel Çarşıbaşı keşan dokumalarının anlatıldığı Keşanla Yaşam adlı kitap yayımlandı.
     Çarşıbaşı ilçesinde tahta tezgahlarda dokunan ve 2008 yılında Türk Patent Enstitüsü (TPE) tarafından Coğrafi İşaret mahreç işaretiyle tescillenen geleneksel Çarşıbaşı keşan el dokumacılığıyla ilgili yeni gelişmelerin yar aldığı kitabın tanıtımı için Trabzon Gazeteciler Cemiyetinde basın toplantısı düzenlendi.
     Toplantıya, Çarşıbaşı Kaymakamı Özkan Demir, Çarşıbaşı Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Ali Kul, Çarşıbaşı Keşanını Geliştirme, Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Abdullah Kul ve gazeteci Aydın Gelleci katıldı.
     Çarşıbaşı Kaymakamı Demir, burada yaptığı açıklamada, keşan el dokumalarının sadece Çarşıbaşı değil Doğu Karadenize mal olan bir el sanatları ürünü olduğunu belirterek, Biz keşanın bu önemine ve anlamına uygun olarak hep birlikte keşanı tanıtmak, keşan konusunda farkındalık yaratmak anlamında elimizden geleni yapıyoruz. Keşanla ilgili en büyük sıkıntımız farkındalık konusudur. Vatandaşlarımıza Trabzon denilince aklınıza ne geliyor desek keşan akla ilk gelen şeylerden biri olmuyor. Trabzonsporu, hamsiyi, Sümelayı, kuymağı sayıyoruz ama keşanı saymıyoruz. Halbuki keşan, turistik tesislerde yerini almış, Trabzonun simgesi bir bezdir dedi.
     Demir, bu konuda farkındalık yaratmak istediklerini ifade ederek, Keşanı ihmal etmeyelim. Trabzon etkinliklerinde Trabzonlunun kendini ifade etmek için kullandığı keşan bezini kamuoyunda ilk akla gelen şeyler dendiğinde de yaşatalım. Keşan deyince akla Çarşıbaşının geldiğini unutmayalım. Çarşıbaşı keşanını yaşatma anlamında kültürel hazinemizi gelecek nesillere aktarma anlamında üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz diye konuştu.
     Kitabının editörü Gazeteci Gelleci ise keşanı dünya pazarlarına taşımaya çalıştıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:
     Son 6 yılda keşanla ilgili çok güzel gelişmeler oldu. Keşan el dokumaları uzun uğraş sonucu TPE tarafından tescillendi. Yarışmayla logosu belirlendi. Derneği kuruldu. Şimdi de tek elden pazarlanması için çalışmalar son aşamaya geldi. Bu gelişmelerde burada bulunan değerli büyüklerimizin yanı sıra Çarşıbaşında da şimdi ismini sayamayacağım arkadaşlarımızın çok büyük katkısı olmuştur. Keşan dokumalarının dünya pazarında hak ettiği yeri alabilmesi için biz de elimizi taşın altına koyduk.
     Kitapta 250 fotoğraf, 34 konunun olduğuna dikkati çeken Gelleci, Verdiği röportajla Keşan dokumalarına verdiği önemi bir kez daha vurgulayan Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Erdoğan Bayraktarın çok güzel bir sözü var. Keşanı dünya tanırsa Türkiye kazanır. Bu sözün üstüne söylenecek başka bir şey kalmıyor. Hep beraber hedefimiz bu olmalıdır. Trabzonun usta kalemlerinin de yazdığı bu kitapta keşanın serüvenini anlatmaya çalıştık. 96 sayfadan oluşan bu kitapta, 20 yazarımızın keşan üzerine birbirinden değerli düşünceleri yer alıyor dedi.
    
     Muhabir: Meltem Yılmaz
     Yayıncı: Asena Akçay
<< Önceki Haber Keşanla Yaşam adlı kitap yayımlandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER