Kerevit Avcılığı kursiyerleri sertifikalarını aldı

Kerevit Avcılığı kursiyerleri sertifikalarını aldı


ISPARTA (A.A) - Eğirdir ilçesinde düzenlenen Bilinçli Kerevit Avcılığı ve Pinter Ağı Donatma eğitimini başarıyla tamamlayanlara sertifikaları verildi.
     Isparta Ticaret ve Sanayi Odasının (ITSO) önderliğinde, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) ve Çek Cumhuriyetinden South Bohemia Üniversitesi işbirliğiyle yürütülen AB destekli Türkiyede Kerevit Üretim ve Pazarlamasının Geliştirilmesi Projesi kapsamında düzenlenen son eğitim programının sertifika töreni, Eğirdir Merkez Su Ürünleri Kooperatifinde gerçekleştirildi.
     Törene, proje yürütücüsü SDÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doc. Dr. İrfan Ateşoğlu, Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ali Yaşar Binatlı, Su Ürünleri Fakültesi akademisyenleri, kursiyerler ve aileleri katıldı.
     Proje yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. İrfan Ateşoğlu, tören öncesi AA muhabirine yaptığı açıklamada, Eğirdir Gölündeki kerevit avcılığının bir zamanlar oldukça iyi olduğunu ve ihracatının yapıldığını söyledi.
     Ancak zamanla bilinçsiz avlanma ve hastalık nedeniyle kerevitin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirten Ateşoğlu, kerevit üretiminin yeniden canlandırılması için ITSO önderliğinde Türkiyede Kerevit Üretim ve Pazarlamasının Geliştirilmesi Projesini hayata geçirdiklerini söyledi.
     Geçen yıl 22 Nisan tarihinde başlayan ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen proje kapsamında, Eğirdir Gölündeki 5 avlanma bölgesinde Bilinçli Kerevit Avcılığı ve Pinter Ağı Donatma eğitimleri düzenlediklerini ifade eden Ateşoğlu, eğitimlerde toplam 113 kadına kerevit avcılığında kullanılan malzemelerin yapımı, 117 erkeğe de bilinçli kerevit avcılığı konusunda Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü Eğirdir Birimi uzmanları ve Su Ürünleri Fakültesi akademisyenlerince eğitim verildiğini kaydetti.
     Göl çevresindeki bilinçsiz tarımsal ilaçlama ve gübrelemenin de Eğirdir Gölüne zarar verdiğine dikkati çeken Ateşoğlu, ayrıca yaklaşık 50 çiftçiye de bilinçli tarım eğitimi verdiklerini söyledi.
     Projeyle kerevit üretimi konusunda bir farkındalık yarattıklarını aktaran Ateşoğlu, proje kapsamında düzenlenen eğitimlere katılanlardan çok olumlu geri dönüşler aldıklarını ve bu durumun kendilerini mutlu ettiğini dile getirdi.
     Öte yandan, Ateşoğlu, Eğirdirin fotoğraflarının yer aldığı projenin tanıtım afişleri ve broşürlerinin Avrupanın tüm ülkelerinde kullanıldığını, böylece ilçenin tanıtımına da katkı sağlandığını ifade etti.
     Törende, projenin beşinci ve son ayağı olan Bilinçli Kerevit Avcılığı ve Pinter Ağı Donatma eğitimini başarıyla tamamlayan 50 kursiyere sertifikaları verildi.
    
     -Eğirdir Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Binatlı-
    
     Eğirdir Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ali Yaşar Binatlı da beş avlanma bölgesinin bulunduğu Eğirdir Gölünde yaklaşık 550 kayıtlı balıkçının olduğunu söyledi.
     Kerevit avcılığının 1970li yıllarda oldukça iyi gelir sağladığını anlatan Binatlı, o yıllarda Avrupanın yıllık 3 bin 500 yüz ton kerevit ihtiyacının yaklaşık üçte birinin Eğirdir Gölünden sağlandığını kaydetti.
     1984 yılında ise mantar hastalığı nedeniyle kerevitin yok olmaya yüz tuttuğunu ifade eden Binatlı, Yaklaşık 13 yıl boyunca hiç kerevit görmedik. Daha sonra birer ikişer ağlarımıza takılmaya başladı. Ama Avrupa pazarımızı kaybettik. Avrupa ülkeleri kerevit ihtiyacını Çinden temin etmeye başladı. Pazarı yeniden kazanmak istiyoruz, ama henüz Avrupanın talebini bile karşılayamayız dedi.
     Bu av sezonunda kendi bölgeleri için 30 ton olmak üzere Eğirdir Gölünde toplam 75 tonluk bir av kotası olduğunu anlatan Binatlı, kerevit av sezonunun 1 Temmuz Pazar günü başlayacağını ve 30 Ekim tarihine kadar devam edeceğini dile getirdi.
    
     Muhabir: Mehmet Erbek
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Kerevit Avcılığı kursiyerleri sertifikalarını aldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER