Kentsel Dönüşümde Ekolojik Planlama Modeli Konferansı

Kentsel Dönüşümde Ekolojik Planlama Modeli Konferansı -Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın: -Toplumsal sorunlara çözümler üretme noktasında üniversitelerin daha aktif kullanıldığı günümüzde kentsel dönüşüm hususunda be


BURSA (A.A) - Anadolu Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın, Toplumsal sorunlara çözümler üretme noktasında üniversitelerin daha aktif kullanıldığı günümüzde kentsel dönüşüm hususunda belediyelerin akademi dünyası ile olan işbirlikleri çok değerlidir dedi.
     Anadolu Üniversitesi (AÜ) Uydu ve Uzay Bilimleri Araştırma Enstitüsü ile Bursanın Osmangazi Belediyesi Şehircilik Akademisi tarafından, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde Kentsel Dönüşümde Ekolojik Planlama Modeli Konferansı düzenlendi.
     Konferansın açılışında konuşan AÜ Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın, küreselleşmenin bugün çok ileride olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
     Artık küresel bilginin hızla eskidiği dünyada değişen koşullara ayak uydurulması gerekir. Eskiden sadece eğitim-öğretim yapmak önemliydi. Ancak günümüzde Ar-Ge çalışmaları önemli hale geldi. Toplumsal sorunlara çözümler üretme noktasında üniversitelerin daha aktif kullanıldığı günümüzde kentsel dönüşüm hususunda belediyelerin akademi dünyası ile olan işbirlikleri çok değerlidir. Artık hiçbir üniversite kamu ve sivil toplum ile işbirliği yapmadan ayakta duramaz.
     Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ise geçen yıl nisan ayında kurdukları Şehircilik Akademisi ile kentsel dönüşümde Ar-Ge çalışmalarına hız verdiklerini vurgulayarak, Osmangazide beş farklı noktaya deprem kayıt istasyonu kuruyoruz. Kentsel dönüşüm master planını hazırlıyoruz. Kentsel dönüşüme belediyeler el atıp bir ufuk çizmediği sürece kentsel dönüşüm sağlıklı bir şekilde ilerleyemez. Kentsel dönüşümde önemli olan bir diğer husus ise dönüşümü zihinlerde gerçekleştirmektir diye konuştu.
     Van depreminin sağlıklı şehirleşmenin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu ifade eden Dündar, şöyle devam etti:
     Kentsel dönüşüm yasası ile birlikte dönüşümün psikolojik ortamı oluştu. Biz de hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Birçok bölgemiz yıpranmış durumda. Doğru zamanda başlamış olursak inanıyoruz ki Osmangaziden başlayarak Bursa kendini yenilemiş olacak. 50 yıl önce Bursaya gelen vatandaşın isteği başını sokacak bir göz oda bulmaktı. Ancak o bir göz oda bugün beş kat ev oldu. Bugüne kadar Osmangazi Belediyesi olarak 60 milyon liralık kamulaştırma yaptık.
     Konferans, programa konuşmacı olarak katılan Harvard Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Charles Waldheim ile Texas Austin Üniversitesi Mimarlık Okulu Dekanı Prof. Dr. Frederick Steinerin sunumlarıyla devam etti.
     Prof. Dr. Steiner, konferans öncesi basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Texasta da şehircilik alanında benzer sorunların yaşandığını belirterek, Texastan geliyorum ve orada da şehircilik anlamında karşılaştığımız sorunların benzerleri ile burada da karşılaşıldığını gördüm. Bursanın çok zengin bir geçmişinin olduğunun farkındayız. Bu şehrin dokusu daha da geliştirilerek korunmalıdır ifadelerini kullandı.
    
     Muhabir: Metin Aktaş
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Kentsel Dönüşümde Ekolojik Planlama Modeli Konferansı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER