Karadeniz 6.6 büyüklüğünde depreme hazır olmalı

Karadeniz 6.6 büyüklüğünde depreme hazır olmalı -KTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bektaş: Karadenizde Batum açıklarında meydana gelen yer sarsıntıları, deprem bilinci oluşturulmasında bilim adamlarının ikazlarından daha etkili old


TRABZON (A.A) - Asena Akçay - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Bektaş, Karadenizde Batum açıklarında 23 ve 26 Aralıkta meydana gelen depremlerin, bilinç oluşturmada bilim adamlarının ikazlarından daha etkili olduğunu belirtti.
     Bektaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karadenizde 5.5 büyüklüğündeki depremler ile artçıların Karadenizin tektonik yapısı ve deprem üretme modeli ile ilgili gizemlerini açığa çıkardığını ifade etti.
     Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü tarafından güncellenen Türkiye Diri Fay Haritasının, Karadenizde deprem üretme kabiliyeti olan ve bölge için risk oluşturacak fayları içermediğini dile getiren BEktaş, TPAO tektonik haritasına göre Doğu Karadeniz sahiline paralel uzanan ters fay sistemine ek olarak, bu fay sistemine dik doğrultuda Rize, Trabzon, Ordu doğrultu atımlı fay sistemleri mevcuttur. Doğu Karadeniz aktif fay sistemleri kesinlikle Türkiye Diri Fay Haritasına konulmalıdır dedi.
    
     -Depreminin Trabzon fayı üzerinde oluştuğu ihtimali-
    
     Kandilli Rasathanesinin 1960-2012 deprem kayıtlarının bu fay sisteminin aktif olduğunu kanıtladığını kaydeden Bektaş, Kandillinin deprem odak mekanizması çözümlerinin doğrultu atımlı bir fayı işaret etmesinin yanı sıra ana şokun yeri dikkate alındığında Batum depreminin Trabzon fayı üzerinde oluştuğu ihtimalini güçlendirir. Doğu Karadenizin deprem potansiyelinin değerlendirilmesinde hem Kuzey Anadolu Fayı, hem de Karadeniz Fayını birlikte değerlendiren Deprem Olasılık Haritaları kullanılmalıdır diye konuştu.
     Prof. Dr. Bektaş, Deprem Dairesi Başkanlığının haritalarına göre son 100 yıl içerisinde Karadeniz fayı üzerinde meydana gelen en büyük depremin, 1968 yılında yaşanan 6.6 büyüklüğündeki Amasra-Bartın depremi olduğunu belirterek, Amasra-Bartında, karadan yaklaşık 10 kilometre açıkta, ters fay özelliğindeki Karadeniz fayı üzerinde oluşan deprem 29 kişinin ölümüne, 2 bin 100 binanın yıkılmasına, küçük çapta tsunami oluşumuna ve sahil kesiminin yükselmesine neden olmuştur dedi.
     Karadeniz Bölgesini kuzeyden ve güneyden kuşatan sırasıyla Karadeniz Fayı ve Kuzey Anadolu Faylarını birlikte dikkate alan uluslararası deprem tehlike haritalarına göre önümüzdeki 50 yıl içerisinde Karadeniz Bölgesinde oluşabilecek en büyük depremin yüzde 90 olasılıkla 1968 Bartın depremi gibi 6.6 büyüklüğünde olabileceğini ifade eden Bektaş, Bu depremden daha büyük bir deprem olma olasılığı yüzde 10dur. Karadenizde Batum açıklarında meydana gelen yer sarsıntıları, deprem bilinci oluşturulmasında bilim adamlarının ikazlarından daha etkili oldu. Tüm Karadeniz Bölgesi 6.6 büyüklüğünde depreme hazır olmalıdır. Bu nedenle kentsel dönüşüm projeleri hazırlanırken çağdaş deprem olasılık haritaları kullanılmalıdır. Karadeniz Bölgesindeki binalar, yollar, tünel ve barajlar depreme karşı bugünkünden 3 kat daha fazla güvenli yapılmalıdır diye konuştu.
    
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Karadeniz 6.6 büyüklüğünde depreme hazır olmalı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER