Karaciğer yağlanmasını engellemek için 45 dakika

Karaciğer yağlanmasını engellemek için 45 dakika yürüyün -Türkiyede her 5 kişiden birinde görülen karaciğer yağlanmasının önlenmesi için her gün tempolu bir şekilde 45 dakika yürümek gerektiği bildirildi


ANTALYA (A.A) - Özel Medline Antalya Hastanesi Dahiliye Bölümünden Dr. Halil Duran, Karaciğer yağlanmasını engellemek için her gün 45 dakika yürüyün dedi.
     Duran, yaptığı yazılı açıklamada, kadın ve erkeklerde aynı sıklıkla görülen karaciğer yağlanması sorununu Türkiyede her 5 kişiden bir kişinin yaşadığını belirtti.
     Karaciğerde yağlanmanın artmasıyla bir takım yapısal ve fonksiyonel değişikliklerin oluştuğuna dikkati çeken Duran, obezite, şeker hastalığı, açlık ve hızlı kilo kaybı, Wilson hastalığı, aşırı A vitamini kullanımı, gebelik ve bazı ilaçların karaciğer yağlanmasını arttırdığını bildirdi.
     Karaciğer yağlanmasının genellikle hiçbir belirti vermeden sinsice ilerlediğine işaret eden Duran, bazı hastalarda ise karnın sağ üst tarafında dolgunluk hissi, halsizlik, çabuk yorulma gibi belirtilerin de görülebildiğini ifade etti. Duran, karaciğer yağlanmasını genellikle karın ultrasonu sonucu tesadüfen fark edildiğini dile getirerek, şöyle devam etti:
     Karaciğer yağlanmasında bu duruma neden olan sebepler bulunmalı ve acilen önlem alınmalıdır. Örneğin alkol tüketimi sonucu meydana gelen kişilerin alkol tüketiminin sonlandırılması gerekiyor. Aşırı kilolu kişilerin de ideal kilolarına kavuşmaları gerekiyor. Kilolu kişilerin uygulamaları gereken diyetleri konusunda mutlaka bir diyetisyen ve hekim kontrolünde olmaları, hastalığın yanlış diyet ile daha kötü seyir kazanmaması için önemlidir. Aynı zamanda yaşam tarzında değişikliklere gidilmelidir. Karaciğer yağlanmasını engellemek için 45 dakika yürümek gerekiyor. Sebze, balık, beyaz et gibi gıdalar tüketilmeli, fast-food tarzı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
    
     Muhabir: Süleyman Elçin
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Karaciğer yağlanmasını engellemek için 45 dakika Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER