Kapadokya Stratejik Yol Planı Çalıştayı

Kapadokya Stratejik Yol Planı Çalıştayı -ÇEKÜL Vakfı Başkan Yardımcısı Kırayoğlu: Türkiye bir kültür coğrafyasıdır, kültürün olmadığı bir kalkınma planı hiçbir şekilde Türkiyeye sağlıklı bakamaz (Fotoğraflı-Görünt


NEVŞEHİR (A.A) - Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Başkan Yardımcısı Mithat Kırayoğlu, Türkiye bir kültür coğrafyasıdır, kültürün olmadığı bir kalkınma planı hiçbir şekilde Türkiyeye sağlıklı bakamaz dedi.
     Tarihi Kentler Birliği, ÇEKÜL Vakfı ve Nevşehir Belediyesi tarafından Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezinde düzenlenen Kapadokya Stratejik Yol Planı Çalıştayında konuşan Kırayoğlu, çalıştayın amacının bölgenin potansiyelini umuda dönüştürmek olduğunu belirtti.
     Türkiyenin bölgesel planlama, yönetim ve düşünmeye alışık olmayan bir ülke olduğunu ileri süren Kırayoğlu, Böyle bir tecrübemiz yok. Nelerden mahrum kalıyoruz. Bu yerelleşme ayağını eksik bıraktığımızda, aslında ortak paydamız çok fazla olan ve sahip olduğu değerler itibariyle bir bölge özelliği taşıyan ve bu değerleri ortak amaçta buluşturduğunda geometrik şekilde artırdığımız bölgesel planlama, yönetim ve dayanışma ayağını tamamlayamadık diye konuştu.
     Türkiyenin bu konularda çok önemli adımlar attığını, ifade eden Kırayoğlu, şöyle devam etti:
     Biz biliyoruz ki, 2012de hazırladığımız bölgesel yol haritalarının verileri kalkınma ajanslarının bütçe kullanmalarında da değerlendirilecektir. Biz ÇEKÜL Vakfı olduğumuz için bu yol haritasının önüne kültür öncelikli sözcüğünü ekledik. Türkiye bir kültür coğrafyasıdır, kültürün olmadığı bir kalkınma planı hiçbir şekilde Türkiyeye sağlıklı bakamaz.
     Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver de Kapadokya bölgesinin çok kültürlü, çok inançlı, çok farklı yaşam biçimlerine ev sahipliği yapmış bir bölge olduğunu, aynı binanın içerisinde hem kiliseye hem camiye ev sahipliği yapmış bir bölge olması nedeniyle dünyaya örnek olduğunu belirtti.
     Belediye olarak Nevşehir Kalesi çevresinde başlattıkları uygunsuz yapıları temizleme sırasında dünyanın en büyük yer altı şehirlerinden birini bulduklarını ve buranın üst temizliğinin yapılmasının ardından yer altı şehrinin turizme kazandırılacağını aktaran Ünver, Kapadokya bölgesi hem camiye hem kiliseye aynı bina içerisinde ev sahipliği yapmış bir bölgedir. Aynı kapıdan giriyorsunuz içeri, bir tarafı cami bir tarafı kilise ve aynı dönemde hizmet vermişler. Ne kiliseden camiye ne de camiden kiliseye çevrilerek yapılmamış. Biz bu anlayış ile günümüze kadar geldik. Şimdi biz de Nevşehir Kalesi çevresinde yaptığımız düzenleme ile aynı hassasiyeti göstererek çalışıyoruz. Valilik kanalıyla oluşturulan kurul ile buradaki tarihi değeri olan yerler teker teker işaretlenerek koruma kurulunun da kontrolü ile bırakın korunanı, yanındakine bile dokunulmadı. İnşallah buradaki çalışma sona erdiğinde bölgeye çok önemli bir yer altı şehri daha kazandırılmış olacak diye konuştu.
     Konuşmaların ardından salonda çalıştayı takip eden gruplara söz verilerek görüşleri alındı ve çözüm önerileri tartışıldı.
     Çalıştaya, Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, Niğde Valisi Alim Barut, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Balta, ÇEKÜL Vakfı Başkan Yardımcısı Mithat Kırayoğlu, Avanos Kaymakamı Mustafa Eldivan, ilçe ve belde belediye başkanları, Nevşehir, Niğde, Kırşehir, Aksaray, Kayseri ve Kırşehirden turizmciler ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.
    
     Muhabir: Murat Asil / Yücel Velioğlu / İsmail İçer
     Yayıncı: İbrahim Uyar
<< Önceki Haber Kapadokya Stratejik Yol Planı Çalıştayı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER