Kadınlar için Eşitlikçi Bütçe Çalıştayı

Kadınlar için Eşitlikçi Bütçe Çalıştayı -Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün: Kadın erkek fırsat eşitliği konusunda öncelikle kırmamız gereken zincirler var, bunlardan biri de kadınların cesaretsizliğidir -Sen


KOCAELİ (A.A) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Kadın erkek fırsat eşitliği konusunda öncelikle kırmamız gereken zincirler var, bunlardan biri de kadınların cesaretsizliğidir dedi.
     Ergün, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme Alt Komisyonunca Kocaelideki bir otelde düzenlenen, Kadınlar için Eşitlikçi Bütçe Çalıştayında yaptığı konuşmada, toplumda gerçek anlamda kadın ve erkekler arasında fırsat eşitliğini sağlamak için yapılması gereken çok şeyin olduğunu söyledi.
     Bunun, biraz zaman alan, biraz da alışkanlıkları değiştirmeyi gerektiren zahmetli bir iş olduğunu ifade eden Ergün, yıllardır biriken sorunların düğüm halini aldığını ve bu düğümlerin tek tek çözülmesi gerektiğini belirtti.
     Bakan Ergün, kadın ve erkeklerin bu konuda birlikte çaba harcamaları gerektiğine vurgu yaparak, bu eşitlik sağlanana kadar pozitif ayrımcılığın olacağına dikkati çekti.
     Eskiden gelen eşitsizlikler nedeniyle durumun erkeklerin lehine olabildiğini dile getiren Ergün, bu yüzden pozitif ayrımcılığın önem kazandığını kaydetti.
    
     -Cesaretsiz davranmak da başka bir sorun-
    
     Ergün, Bakanlıkta, bununla ilgili neler yapabiliriz diye düşündüklerini anlatan Ergün, kadın erkek fırsat eşitliği konusunda öncelikle kırılması gereken zincirlerin bulunduğunu söyledi.
     Bunlardan birinin, kadınların cesaretsizliği olduğunu belirten Ergün, şöyle devam etti:
     Senelerce Bakanlığımızda görev yapmış, eğitim durumu, kıdemi müsait olan kadın arkadaşları çağırdım. Onları, genel müdür, daire başkanı yapalım, görev verelim diye. Hatta bir kaç pozisyonu boşaltıp, hangi pozisyonu istiyorsanız seçin dedim. İnanın bir kısmı cesaret edemediler. Onu yapamayacaklarını düşündüler, acaba bu işi yapabilir miyiz- diye kaygılandılar. İşte bu da engellerden bir tanesi. Yani sadece yasal ve uygulamadaki engeller yanında, kadınlar grubunun kendine çıkarmış olduğu engeller de var. O engellerle içimizden gelen engellerle de mücadele etmeliler, yani daha cesaretli olmalılar. Fırsatlar olduğunda, cesaretsiz davranmak da başka bir sorun
    
     -Kadınlar, girişimcilikte daha cesaretli-
    
     Bakan Ergün, KOSGEBin kendilerine bağlı bir kuruluş olduğuna işaret ederek, bunun, girişimcilik, kredi, hibe ve eğitim gibi bir takım destekler verdiğini kaydetti.
     Bunları kontrol ettiklerini ifade eden Ergün, katılımcıların yarısının kadın olmasına, kredi ve hibe desteklerinin, iş yeri açanlara verilen desteklerinin yarısının kadınlara gitmesine dikkat ettiklerini vurguladı.
     Ergün, son 3 yılda 125 bin kişinin KOSGEBten girişimcilik eğitimi aldığını, burada kadınların katılımlarının yüzde 45inin üzerinde olduğunu söyledi.
     Kadınların, girişimci olmalarını istediklerini dile getiren Ergün, Herkesin girişimci olmasını istiyoruz. Bütün toplumda girişimciliği destekliyoruz. İnsanlar, illa memur olayım, işçi olayım diye düşünmesinler. Bir kısmı da kendi işini kurmayı düşünsünler. Kendi işini kurabilmek, başkasını da yanında istihdam etmek... Bu, çok önemli. Bunu da destekliyoruz. Bu desteklediklerimizin yarısı da kadın olsun istiyoruz. Yani kadınlar, yönetici olurken gösteremedikleri cesareti, girişimci olmak için gösterdiler ifadesini kullandı.
     Proje sunup, kabul edilen 6 bin 500 kişinin kendi işini kurma desteği aldığını, bunlardan 3 bin 200ünün kadın girişimcilerden oluştuğunu anlatan Ergün, girişimcilikle ilgili bütçenin yarısına yakınını, eğitim ve destek bazında kadınlara aktarıldığını bildirdi.
     Kadınlara torpil yapmadıklarını, pozitif ayrımcılık da uygulamadıklarını, bunun, kadınların başarısı olduğunu belirten Ergün, şöyle konuştu:
     Pozitif ayırımcılığı sadece şurada uyguladık, eğer kadınlar destek alacaklarsa, erkeklere göre onlara yüzde 10 daha fazla destek verdik. Yoksa hiç bir şey yapmasınlar, yine de destek verelim gibi bir düşüncemiz olmadı. Gerçekten iyi projeler sundular ve gerçekten iş yerlerini açtılar. Bu da bütçenin yüzde 50sini oluşturmuş oldu.
    
     -Önemli değişikliklere gidilecek-
    
     Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan da çalıştayda yaptığı konuşmada, Dünya Ekonomi Forumunun (WEF) 2012 yılı raporuna göre, Türkiyenin, önceki yıla oranla sıralamada iki basamak gerileyerek 124. sıraya yerleştiğini söyledi.
     Eğitimde, sağlıkta, özellikle karar alma mekanizmalarına katılımda kadın erkek eşitliği konusunda çok önemli değişikliklere gideceklerini vurgulayan Asan, düzenli sosyal yardım programlarının yüzde 98inin kadınlara aktarıldığını anlattı.
     Çalıştayda, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Azize Sibel Gönül ile Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme Alt Komisyonu Başkanı Alev Dedegil de birer konuşma yaptı.
    
     Muhabir: Metin Girgin
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Kadınlar için Eşitlikçi Bütçe Çalıştayı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER