İslam dünyasının sorunlarını Türkiye çözüyor

İslam dünyasının sorunlarını Türkiye çözüyor -Pakistan Senatosu Keşmir Daimi Komisyonu Başkanı Adeel: -Türkiye özellikle İslam dünyasının problemlerini çözmektedir. Filistine çok yardımcı oldular. Dünyanın neresinde olursa olsun,


KONYA (A.A) - Mümin Altaş - Pakistan Senatosu Keşmir Daimi Komisyonu Başkanı Haji Muhammad Adeel, Türkiye özellikle İslam dünyasının problemlerini çözmektedir. Filistine çok yardımcı oldular. Dünyanın neresinde olursa olsun, İslam ülkelerinde sorun varsa Türkiye yardıma koşuyor dedi.
     Bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere Konyaya gelen Adeel, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
     İslam dünyasının üç büyük sorununun bulunduğunu ifade eden Adeel, bunların Filistin, Kıbrıs ve Keşmir ile ilgili olduğunu söyledi.
     Filistin sorununun çok eski olduğunu anlatan Adeel, 62 yıldır Keşmir problemi devam ediyor. 1974den bu yana Kıbrıs problemi var. Tabii ki diğer sorunlar da var ama bunlar en önemlileri. Bu problemler Birleşmiş Milletler (BM) tarafından halledilmeyi beklemekte ama maalesef bunları çözmeye yanaşmıyorlar diye konuştu.
    
     -Keşmir sorunu-
    
     BM Güvenlik Konseyinin, Keşmir halkının Pakistanla mı yoksa Hindistanla mı beraber olacağına dair referandum kararı aldığını anımsatan Adeel, şunları kaydetti:
     Bu konuyla ilgili referandum yapılacaktı. Hindistan bu uygulamanın yapılmasını kabul etmişti ama maalesef verdiği sözü bugüne kadar tutmadı. Hindistan büyük bir ülkedir, Pakistan ise küçük bir ülke. Biz daha fazla zarar görüyoruz. İnanıyoruz ki Keşmir problemini savaş ile halledemeyiz. Aynı şekilde siz de Kıbrıs sorununu savaş ile halledemezsiniz. Biz bu konuda BMnin etkin bir rol oynamasını bekliyor ve alınan kararın uygulanmasını istiyoruz.
    
     -Suriye sorunu bir an önce hallolsun-
    
     Adeel, Türk dış politikasına saygı duyduklarını, Türkiyenin lider ülke rolünde olduğunu dile getirerek, Türkiye özellikle İslam dünyasının problemlerini çözmektedir. Filistine çok yardımcı oldular. Dünyanın neresinde olursa olsun, İslam ülkelerinde sorun varsa Türkiye yardıma koşuyor. Suriyede problem var ve Türkiye Suriyeli mültecilere yardım ediyor. Biz biliyoruz ki mültecilerle ilgilenmek çok zor. Suriye sorunu bir an önce hallolsun ve mülteciler evlerine dönsünler diye konuştu.
    
     -Türkiye bizim ikinci vatanımız
    
     Osmanlıdan beri hep Türkleri kardeş gördüklerini vurgulayan Adeel, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın Pakistanda çok sevildiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:
     Türkiye bizim ikinci vatanımızdır. Merhum Adnan Menderes idam edildiği sırada doğan oğlumun adını Adnan Menderes koydum. Siz nasıl bizi kardeş olarak görüyorsanız biz de Türkiyeyi ikinci vatanımız olarak görüyoruz. İlişkilerimizi daha da geliştirmemiz lazım. Türkiye Pakistandan gelen tekstil ürünlerinden fazla vergi almakta. Tekstil bizim için çok önemli. Bu vergilerde biraz indirime gidilirse çok seviniriz. Bir de vize sorunu var. Bu konuda kolaylık sağlanırsa kardeşliğimizi daha da artıracağız.
    
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber İslam dünyasının sorunlarını Türkiye çözüyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER