İşaret dilini tiyatro oyunu ile tanıtıyorlar

İşaret dilini tiyatro oyunu ile tanıtıyorlar -Ford Otosan Engel Tanımaz Tiyatro Kulübü üyesi işitme engelli işçiler, sahneledikleri Ferhat ile Şirin adlı tiyatro oyunuyla işaret dilini tanıtıyor -Projenin sanat yönetmeni


KOCAELİ (A.A) - İbrahim Aktaş - Şahin Oktay - Kocaelideki Vehbi Koç Kültür Merkezi tarafından oluşturulan Ford Otosan Engel Tanımaz Tiyatro Kulübü üyesi işitme engelli işçiler, sahneledikleri Ferhat ile Şirin adlı tiyatro oyunuyla işaret dilini tanıtıyor.
     Projenin sanat yönetmeni Pınar Çimen, AA muhabirine amaçlarının işitme engelli işçilerin sanatın içinde yer almasını sağlamak olduğunu belirterek, işaret dilinin halk arasında yaygınlaşmasını istediklerini söyledi.
     Tiyatro oyunu sayesinde insanlara işitme engellileri anlayabileceklerini gösterdiklerini ifade eden Çimen, tiyatro oyununu izleyenlerin kısa zaman sonra işaret dilini benimsediğini anlattı.
     Çimen, isteyen herkesin işaret dilini öğrenebileceğine dikkati çekerek, oyunu izleyenlerde işaret dilini öğrenme merakı uyandığını vurguladı.
     Vehbi Koç Kültür Merkezi bünyesinde işaret dili derslerine başladıklarını aktaran Çimen, Engelliyi daha iyi anlayabilme seminerleri vermeye başladık. İşitme engellileri bu projeyle toplumun içine kattık. İzleyiciler hem zevkli bir gece geçiriyorlar hem de işitme engellilerin de tiyatro oynayabileceğini görüyorlar. İşaret diliyle işitme engellilerle anlaşmanın ve onların dünyasına girebilmenin ne kadar kolay olduğunu görüyorlar. İşaret dilini de oyunu izleyerek öğrenmiş oluyorlar ifadelerini kullandı.
    
     -İşitme engelli işçilerin hayatında sanata yer veriyoruz-
    
     Çimen, Ferhat ile Şirin adlı tiyatro oyununu insanların çabaladıkça engelleri aşabileceğini, önünde hiçbir engelin kalmayacağını anlattığı için seçtiklerini, oyunu ilk kez Vehbi Koç Kültür Merkezinde sergilediklerini, Ankara ve Eskişehirde de izleyicilerle buluşturduklarını anlattı.
     Tiyatro oyununu İstanbulda da sahnelemek için çalıştıklarını belirten Çimen, oyunu daha fazla şehirde sahnelemeyi hedeflediklerini kaydetti.
     Tiyatro kulübü üyesi oyuncuların fabrikanın çeşitli bölümlerinde çalıştığını vurgulayan Çimen, 22 kişilik tiyatro ekibinde 17 işitme engelli işçimiz var. İşitme engelli işçilerin hayatında sanata yer vermek ve yüzlerinde tebessüm oluşturmak için projeye başladık. Onlar o kadar çok mutlular ki turneye çıkmak, oyunu birçok yerde oynayıp daha fazla seyirciyle buluşmak istiyorlar şeklinde konuştu.
    
     -Ritimlerle danslara eşlik ettiler-
    
     Çimen, oyunun müzik ağırlıklı olması nedeniyle provalarda zorlanacaklarını düşündüklerini anlatarak, Oyunumuz müzikal ve ritimler olduğu için en başta işitme engelli oyuncularla çalışmalar yaparken zorlanacağımızı düşündük. Fakat arkadaşlarımız ritmi o kadar kolay duyabildiler ve bize o kadar yardımcı oldular ki çok şaşırdık. Ritimlerle oyundaki danslara eşlik ettiler diye konuştu.
     Tiyatro kulübündeki oyuncu sayısının giderek arttığına işaret eden Çimen, 22 kişiyle başladıkları projenin beğenilmesi ve izleyicilerle buluşmasıyla oyuncu sayısının arttığını söyledi.
     Ford Otosan Engel Tanımaz Tiyatro Kulübü oyuncularından Sezer Beşikçi ise Türkiyede işitme engellilerin duyarlı insanlarla beraber sosyal faaliyetlerde bulunamadığını belirterek, yaşamaktan zevk almayan, hayattan beklentileri olmayan işitme engellilerin bulunduğunu kaydetti.
     Amaçlarının proje ile işaret dilini insanlara sevdirmek olduğunu vurgulayan Beşikçi, işaret dilini toplumda yaygınlaştırmak istediklerini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber İşaret dilini tiyatro oyunu ile tanıtıyorlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER