İnovasyon, Yenilikçilik ve Devlet Teşvikleri Konferansı

İnovasyon, Yenilikçilik ve Devlet Teşvikleri Konferansı


BİLECİK (A.A) - Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ziya Burhanettin Güvenç, Bilecik Sanayiciler ve İş adamları Derneği (BİSİAD) üyelerine yönelik İnovasyon, Yenilikçilik ve Devlet Teşvikleri konulu konferans verdi.
     Prof. Dr. Güvenç, konferansta yaptığı konuşmada, yenilikçiliğin anlaşılması ve uygulanmasının zor bir kavram olduğunu belirterek, büyük değişim ve gelişmelerin çığır açıcı fikirlerle başladığını söyledi.
     Yeni fikirlerin varlığının tek başına bir anlam ifade etmediğini anlatan Prof. Dr. Güvenç, şöyle konuştu:
     Yeni fikir, bildiğimiz gibi uykuya yatarak kazanılmaz. Yeni fikirlerin oluşmasında, gereksinimlerin sürücü kuvvet olarak rol oynadığı gibi, üzerinde uzunca zaman düşünülen ve çalışılan bir kuluçka dönemini barındırdığı gerçeğini hiç akıldan çıkartmamalıyız. Bir ülkenin yenilik üretme kapasitesinin artırabilmesi için bilgi ve becerileri doğru karışımı barındıran iş gücüne ve bilgiye gereksinim duymaktadır. Bu doğru karışımlı iş gücünü ancak bilimi, teknolojiyi ve matematiği çok daha iyi düzeyde, eğitimin her seviyesinde öğreterek elde edebiliriz. Bu kapasite, marka yaratabilme kapasitesiyle de doğrudan ilişkilidir.
    
     -Açlık kelimesi bu yüzyılda bilgiye duyulan ihtiyaçtır-
    
     Bilgi ve Ar-Ge çalışmalarının önemine değinen Prof. Dr. Güvenç, şöyl devam etti:
     Aç kelimesi duyduğumuzda hemen çorba, hurma ve zeytin aklımıza gelir. Açlık, ham maddeye hem de insan kaynağına duyulan ihtiyaçtır. Gerçek açlık bilgi eksikliğidir. Bütün kurumların sosyal sorumluluk yükünü, üzerindeki vebali kültürümüzün kalbinden gelen çağrı ortaya çok net olarak koymuştur. Komşusu aç iken tok yatan bizden değildir cümlesi konuyu açıklar. Elinde kamu kaynağı bulundurup harcayan kurumları tok olanlardan sayarsak, sürekli kaynağa gereksinim duyan ve ulaşmakta sıkıntı çeken KOBİler de aç olanların sınıfıdır. Bunların bir araya gelip paylaşım içinde olması gerekir. Bu vebalden kurtulmanın tek yolu kümeleşerek bölgesel kalkınmayı gerçekleştirmektir.
     Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan da, Bilecik sanayisiyle üniversite arasında irtibat bürosu kurduklarını belirterek, amaçlarının sanayinin ihtiyaç ve taleplerine anında cevap vermek ve devlet ile diğer kurumların verdiği teşviklerden sanayiciyi haberdar etmek olduğunu ifade etti.
    
     Muhabir: Mehmet Candikmen / Muhsin Arslan
     Yayıncı: Deniz Açık
<< Önceki Haber İnovasyon, Yenilikçilik ve Devlet Teşvikleri Konferansı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER