Güneydoğulu ihracatçının yeni pazarı Afrika ülkeleri

Güneydoğulu ihracatçının yeni pazarı Afrika ülkeleri -Güneydoğu Anadolu Bölgesinden 2012 yılının ocak-ekim döneminde Afrika ülkelerine 598 milyon dolarlık ihracat yapıldı -İhracat rakamı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 70 arttı


GAZİANTEP (A.A) - Orhan Çiçek - Türkiye ihracat artışının üzerinde bir ihracat artışıyla dikkatleri üzerine çeken Güneydoğulu ihracatçılar, 188 ülkeye ihracat yapma başarısı gösterirken Afrika ülkelerini de yeni pazar olarak belirledi.
     Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) verilerinden derlenen bilgiye göre, 52 ülkeden oluşan Afrika ülkeleri pazarına bölgeden 2012 yılının ocak-ekim döneminde 598 milyon 919 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Bu rakam, geçen yılın aynı döneminde 352 milyon 517 bin dolar olarak gerçekleşen miktara göre yüzde 70 oranında artış gösterdi.
     Afrika ülkeleri içerisinde 141 milyon 275 bin dolarlık dış satım ile en çok ihracat Libyaya, bu ülkeyi sırasıyla 128 milyon 505 bin dolarla Mısır, 48 milyon 605 bin dolarla Fas, 43 milyon 740 bin dolar ile Cezayir ve 37 milyon 317 bin dolar ile Tunus izledi.
     Libyaya gerçekleşen ihracat da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 263 oranında artış gösterirken, bu dönemde Afrika ülkelerinden Malaviye ise herhangi bir dış satım yapılamadığı görüldü.
     Kıta ülkelerine 179 milyon 146 bin dolarlık hububat bakliyat, 9 milyon 345 bin dolarlık kuru meyve, 169 milyon 714 bin dolarlık tekstil, 167 milyon 100 bin dolarlık halı ve 73 milyon 614 bin dolarlık diğer ihracat gerçekleştirildi.
    
     -GAİB Başkanı Çıkmaz
    
     GAİB Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa pazarındaki daralmanın Afrika ülkelerine yapılan ihracatla telafi edildiğini belirtti.
     Bölgeden Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yapılan ihracatın yüzde 20lerden yüzde 14lere kadar gerilediğini kaydeden Çıkmaz, Biz bunun daha fazlasını Afrika ülkelerine gerçekleştirdik. İhracatçıların önündeki bütün engelleri aşmaya çalışıyoruz. Alacakları günü gününe ödüyoruz dedi.
     Hükümetin, özellikle de Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayanın ihracatın artırılması konusunda büyük gayretleri olduğunu ifade eden Çıkmaz, şunları söyledi:
     Sayın Bakan her ay neredeyse bir Afrika ülkesine iş adamlarıyla beraber seyahat yapıyor. Neredeyse büyükelçimiz olmayan ülke de kalmadı. İhracatçının önünü açan asıl Hükümetimiz oluyor. Hükümetin açtığı yolda en hızlı hareket eden de bizim Güneydoğulu ihracatçımız, başta da Gaziantepli ihracatçılarımız. Hemen buralardaki potansiyeli değerlendiriyoruz. Bu ülkelere olan ihracatımız da dolayısıyla artıyor. Önümüzdeki yıllarda bu ülkelere yapılan ihracatın daha çok artacağını tahmin ediyorum.
    
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Güneydoğulu ihracatçının yeni pazarı Afrika ülkeleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER