Fen

Fen-Edebiyat Fakülteleri Dekanlar Toplantısı -Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri ve YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. İsen: Bir ülkede temel bilimler yoksa o ülkede teknolojik ve bilimsel gelişmeden bahsedemeyiz -Türkiye, ar


ZONGULDAK (A.A) - Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa İsen, Bir ülkede temel bilimler yoksa o ülkede teknolojik ve bilimsel gelişmeden bahsedemeyiz dedi.
     Prof. Dr. Mustafa İsen, Bülent Ecevit Üniversitesinin (BEÜ) ev sahipliğinde 8incisi düzenlenen Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya, İnsan ve Toplum Bilimi Fakülteleri Dekanlar (FEFKON) Toplantısının Fen Edebiyat Mezunları İstihdam İmkanları konulu panelinde yaptığı konuşmada, fen-edebiyat fakültelerinin problemlerini genel kurulda da gündeme getirmeye çalıştığını söyledi.
     Fen-edebiyat fakültelerinin sorunlarıyla ilgili düzenlenen toplantılarda şifa olacak sonuçların çıkmadığını vurgulayan İsen, şunları kaydetti:
     Üniversiteler olarak farklı konumdayız. Üniversiteler sorunlarına çözüm üretmeyi kendi içinden halletmesi gereken kurumlardır. Oysa bunu yapmıyoruz. Buradaki arkadaşların yüzde 90ının kanaatinin şu yönde olduğundan eminim. Efendim, bize öğretmenlik hakkı verin, bu sorun çözülsün. Öğretmenlik hakkı bu problemi bugünden sonra çözmez. 1996dan önceki süreç devam ediyor olsaydı hala bu problemi o yolla çözebilirdik. Bugün çözemeyiz.
     Üniversiteye giriş sistemi, aşağı yukarı kaliteyi, bilgiyi, beceriyi ve zekayı ölçen bir sistem. Sizden 70-80 puan önde eğitim fakültesinin fizik bölümüne girmiş bir öğrencinin bu başarısı öğretmenlik sınavında da kendini gösterir.
     Bugün fen-edebiyat mezunlarına öğretmenlik hakkı verirsek bunun fiili bir karşılığı yok diyen İsen, Onun için problemi başka noktalarda aramak gibi yükümlülük içindeyiz. Burada çok üzülerek söylemek istiyorum. 1996dan bu yana öğretmenlik hakkı fen-edebiyat fakültelerinin elinde büyük ölçüde yok. Hoca olarak biz bu insanların istihdamıyla sorumluyuz. Bu konuda öncelikle iğneyi kendimize batıralım. Sorumluluklarımızı niye yerine getirmiyoruz diye düşünelim şeklinde konuştu.
    
     -Nitelik sorunu var-
    
     Türk yüksek öğretiminin artık nicelik diye bir sorununun olmadığını, nitelik diye bir sorunu olduğuna dikkati çeken İsen, Bu sorunları çözmemiz lazım. Bizim evimiz yanıyor. Önce şu yangını söndürelim. Ondan sonra içindeki tefriş faaliyetine devam edelim. Bir ülkede temel bilimler yoksa o ülkede teknolojik ve bilimsel gelişmeden bahsedemeyiz. Bunu gerçekleştirecek olan sizlersiniz dedi.
     Değişen konjonktürel yapıda birtakım değişikliklere ihtiyaç olduğuna işaret eden Prof. Dr. Mustafa İsen, sorunları ilgili birimlere taşıyabileceklerini ama somut ve uygulanabilir sonuçlar elde etmek gerektiğini söyledi.
     Elde edilen sonuçları daha sonra uygulamaya dönük bir çerçeveye taşımak gerektiğini vurgulayan İsen, sözlerini şöyle tamamladı:
     Türkiyenin bilim hayatı doğrudan sizin elinizde. Size daha az kaliteli öğrenci gelirse bu Türkiyenin 20 yıl sonra bilim hayatını ciddi şekilde etkileyebilecek tablo ortaya çıkarmaktadır. Ülkemizde bilimsel hayatın gelişmesinde fen-edebiyat fakültelerinin çok önemli rolü var. Çok da önemli çalışmalar yapıyorlar. Bunlar belki bugün hayatımıza yansımıyor ama önümüzdeki günlerde mutlaka yansıyacaktır.
     Türkiye, artık sadece yayın yapan bir ülke olmanın ötesinde patent üreten ve bunları gündelik hayata dönüştüren bir yapıya dönüşecektir. İstihdam problemini çözersek üniversiteleri ve bu fakülteleri cazibe merkezi haline getirebiliriz. Bu da Türkiyenin geleceğinde sorunun halli anlamını taşımaktadır.
    
     Muhabir: Ferdi Akıllı
     Yayıncı: Kemal Kaymak

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER