Fatihin medresesi restore edilecek

Fatihin medresesi restore edilecek -Amasyada 1413te yaptırılan ve Fatih Sultan Mehmetin de medrese eğitimi aldığı Çilehane Camisi, Vakıflar Bölge Müdürlüğünce restore programına alındı -Osmanlı şehzadelerinin eğitim aldığı e


AMASYA (A.A) - Fatih Mehmet Kürkçü - Amasyada 1413te yaptırılan ve Fatih Sultan Mehmetin de medrese eğitimi aldığı Çilehane Camisi, Vakıflar Bölge Müdürlüğünce restore programına alındı.
     Tarihçi araştırmacı-yazar Hüseyin Menç, AA muhabirine, Çilehane Mahallesinde yer alan ve Yakup Paşa tarafından 1413te yaptırılan, tekke, çilehane hücreleri ve türbeden oluşan tarihi caminin, döneminin ilim yuvası olduğunu söyledi.
     Halk tarafından çilhane olarak adlandırılan, aynı zamanda bir Halveti Tekkesi olarak bilinen caminin, 2. Muratın Amasyada valilik yaptığı dönemde şehzadelerinin ilk eğitim aldığı tekke özelliğine sahip olduğunu anlatan Menç, caminin şehzadelerin eğitim aldığı önemli bir merkez olduğunu söyledi.
    
     -Konstantiniyyede Müslümanlara hizmet eyle-
    
     Fatih Sultan Mehmetin de söz konusu tarihi camide medrese eğitimi aldığını, İstanbulu fethedeceğinin Şehzade Mehmete ilk burada müjdelendiğini anlatan Menç, Evliya Çelebiye ait kaynaklara dayanarak şu bilgileri verdi:
     2. Muratın şehzadelerinden Ahmet ile Mehmet, Amasyada Şeyh Abdurrahman Hüsameddin Efendinin derslerinden istifade etmek için tekkeye götürülmüşlerdi. Şeyh Abdurrahman Hüsameddin Efendinin elini öpmek için 2. Muratın üç şehzadesini birlikte getirmişlerdi. İlk iki şehzade şeyhin ellerini öptükleri halde, Şehzade Mehmet ayağına kapanarak himmet rica etmiştir. Şeyh Abdurrahman Hüsameddin Efendi de boğazından rızasını çıkarıp şehzade Mehmetin boynuna takarak Konstantiniyyede Müslümanlara hizmet eyle buyurmuşlardır.
    
     -Çilehane hücreleri-
    
     Caminin bir başka özelliğinin de içinde bulunan çilehane hücreleri olduğunu anlatan Menç, 12 hücreli camiye giren şehzadelerin günlerce eğitim görerek nefislerini terbiye ettiklerini kaydetti.
     Tekke ve cami olarak iki bölümden oluşan caminin moloz, taş ve tuğla karışımından yapıldığını, avlusunun kapalı olduğunu belirten Menç, valilerin ve şehzadelerin Cuma namazlarını 1886da Amasya Valisi Şehzade Ahmet tarafından yaptırılan Sultan 2. Bayezit Külliyesinin yapımına kadar Çilehane Camisinde kıldıklarını söyledi.
     Amasya Müftüsü İsmail İpek ise Çilehane Camisinin restorasyon projesinin hazırlandığını ve 2013 yılında Tokat Vakıflar Bölge Müdürlüğünce restore edileceği belirtti.
     Camilerin restorasyonu ve korunmasına büyük önem verdiklerine kaydeden İpek, vakıf yetkililerine teşekkür etti.
    
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Fatihin medresesi restore edilecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER