Elmanın Başkenti modern bahçelerle büyüyor

Elmanın Başkenti modern bahçelerle büyüyor -Türkiyenin elma üretiminin 5te birinin karşılandığı Karamanda son 25 yılda kurulan modern bahçelerle elma fidanı sayısının 6 milyona ulaştığı belirtildi -Karaman Ziraat Odası Başkanı


KARAMAN (A.A) - Mehmet Çetin - Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, 25 yıl önce bir bozkır görünümünde olan Karaman Ovasının elma bahçeleri sayesinde yemyeşil görünüm kazandığını söyledi.
     Muğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, elma rekoltesi ve fidan sayısı bakımından Türkiyede her zaman ilk 3 sırada olan Karamanın haklı şekilde Elmanın Başkenti unvanını kazandığını belirtti.
     Karamanda elmacılığın çok eskiye dayandığını fakat son 25 yılda geleneksel üretim yöntemlerinin yerine modern tekniklerin kullanılmasıyla ilin elma üretimiyle adından bahsettirmeye başladığını ifade eden Muğlu, şunları kaydetti:
     Bugün Karamanda 21 bin 273 hektar alanda 6 milyon elma ağacı var. Bu, tespit edilebilen rakamlar. Bir de kayıt altında olmayan elma bahçeleri var. Eskiden elma bahçelerinin büyüklüğü 3-5 dönüm olurdu. Şimdi tek parça 300-400 dönüm elma bahçeleri var. Tamamına yakını modern tekniklerle inşa edilmiş bahçeler. Bu bahçelerdeki elma çeşitleri de dünyanın her yerinde rağbet gören kaliteli çeşitler.
    
     -Türkiye üretiminin 5te biri-
    
     Muğlu, Karamanda yılda 450-500 bin ton civarında elma yetiştirildiğini, bunun da Türkiyenin üretiminin 5te biri olduğunu aktararak, şöyle devam etti:
     Karamanın, elma üretiminin yoğun olarak yapılan diğer yerlere göre en büyük avantajı; sahip olduğu geniş düzlükler. Bu düzlükler sayesinde elma bahçeleri her yıl genişliyor. Yeni bahçelerin tesis edilmesine imkan sağlıyor. Büyük elma tüccarları ve ihracatçı firmalar bu tür bahçelere rağbet ediyor. Karamanın coğrafi yapısı elma üretimi için çok uygun. Yetiştirilen elmanın aroması ve tadı çok farklı. Bunun yanında Karaman elması daha dayanıklı.
     Elmanın bu sezon bahçede kilosu 70 kuruş ile 1 lira arasında satıldığını anlatan Muğlu, Bu sene elma rekoltesinde aşırı don ve olumsuz hava koşullarından dolayı yüzde 40lık azalma var. Bu yüzden elma üreticisi zor durumda. İlk fırsatta elindeki ürünü satmak zorunda kaldı. Şimdi kışın tüccar, elmayı piyasaya hangi fiyattan sürerse tüketici o fiyatta tüketecek. Bu yüzden tüketici elmayı biraz pahalı tüketebilir diye konuştu.
    
     -Ova yeşile büründü-
    
     Muğlu, elma üretiminin ekonomik getirisinin yanında Karaman için bir faydasının da çevreye olan katkısının olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:
     Geçmiş yıllarda Karaman denince ovanın üzerine kurulmuş yeşili olmayan bir kent akla gelirdi. Bugün yüksek bir yere çıktığınızda ağaçlarla kaplı yemyeşil bir ova ile karşılaşıyorsunuz. Bunun da sebebi elma bahçeleri. Ülkemizde her yıl kırsal alanların ağaçlandırılması için harcanan para ve emek göz önüne alındığında milyonlarca elma ağacının önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır.
     Karaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Toktay da elma üretiminde Karamanın Türkiyede çok önemli yere sahip olduğuna işaret ederek, şunları ifade etti:
     Ancak üretimde önemli bir yere sahip olan Karamana devlet tarafından elma ihracatı için herhangi bir teşvik verilmiş değil. Karamanda kaliteli üretim var. Bu elmayı muhafaza edecek 80 bin ton kapasiteli modern soğuk hava depoları mevcut. Şu anda bir teşvik olmadığı için elma ticareti ve ihracatı yapan arkadaşlarımızın uluslararası piyasalarda rekabet yapmaları zor görünüyor. Daha önceki yıllarda teşvik uygulamaları olmuştu. Yine olabilir.
    
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Elmanın Başkenti modern bahçelerle büyüyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER