Dünya Yürüyüş Günü

Dünya Yürüyüş Günü


BİLECİK (A.A) - Bilecik Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Birimi Sorumlusu Dr. Ali Kaya, dünya genelinde fiziksel hareketsizliğin kötü beslenme ile birlikte ortalama toplam sağlık harcamalarının yaklaşık yüzde 2si ile ilişkilendirildiğini bildirdi.
     Dr. Kaya, 3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel hareketsizliğin dünya genelinde ölüme neden olan risk faktörlerin sıralamasında dördüncü sırada yer aldığını belirtti.
     Bakanlıkça gerçekleştirilen Türkiye beslenme ve sağlık araştırma raporlarına göre ülkede bireylerin yüzde 71,9unun hareketsiz yaşadığı belirlendiğine dikkati çeken Dr. Kaya, şunları kaydetti:
     Dünya genelinde fiziksel hareketsizlik, kötü beslenme ile birlikte ortalama toplam sağlık harcamalarının yaklaşık yüzde 2si ile ilişkilendirilmektedir. Fiziksel aktivitenin artırılması sağlık harcamalarının dolayısıyla ekonomik maliyetin azaltılmasında uygulanabilir, maliyet etkin ve en temel stratejilerden birisidir. Fiziksel aktivitenin artırılması sadece bireysel değil toplumsal bir sorun olup toplum tabanlı, çok sektörlü, multidisiplinler ve kültürel yaklaşım gerektirmektedir. Bu nedenle toplumun obezite ile mücadele konusunda bilgi düzeyini artırmak, yeterli ve dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazanmasını teşvik etmek amacıyla Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat programı hazırlanmıştır. Program aktivitelerinin yüzde 30u fiziksel aktivite içermektedir. Aktiviteler içerisinde toplumda fiziksel aktivitenin önemi, sağlık üzerine etkileri hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla fiziksel aktivite ile ilgili özel günlerin kutlanması da yer almaktadır.
    
     Muhabir: Muhsin Arslan
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Dünya Yürüyüş Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER