Dünya Gümrük Günü etkinlikleri

Dünya Gümrük Günü etkinlikleri -İpekyolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdür Yardımcısı Atmaca: Habur Sınır Kapısı, büyük araçların giriş ve çıkış işlemlerinin yüzde 38ini gerçekleştirmesiyle Türkiyenin kara sınır kapıları a


ŞIRNAK (A.A) - İpekyolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdür Yardımcısı Mustafa Atmaca, Habur Sınır Kapısının büyük araçların giriş ve çıkış işlemlerinin yüzde 38ini gerçekleştirmesiyle Türkiyedeki kara sınır kapıları arasında ilk sırada yer aldığını söyledi.
     Dünya Gümrük Günü Habur Sınır Kapısında da çeşitli etkinliklerle kutlandı.
     Gün dolayısıyla İpekyolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü önünde bir dakikalık saygı duruşundu bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.
     İpekyolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdür Yardımcısı Atmaca, yaptığı konuşmada, uluslararası ticaretin geliştirilmesi ve engellerin kaldırılmasında etkili olan ve Türkiyenin de kurucu üyesi olduğu Dünya Gümrük Örgütünün (DGÖ) temelini oluşturan Gümrük İşbirliği Konseyi Sözleşmesinin 1950 yılında imzalandığını ve 1952 yılında yürürlüğe girdiğini ifade ederek, anılan konseyin ilk toplantısını 26 Ocak 1953 tarihinde 17 ülkenin katılımıyla Brükselde gerçekleştirdiğini, bu nedenle 26 Ocakın üye ülkelerde ve Dünya Gümrük Örgütü Merkezinde, Dünya Gümrük Günü olarak kutlandığını belirtti.
    
     -Bu yılın teması, Gümrüklerde değişim-
    
     Atmaca, Dünya Gümrük Gününün bu yıl ki temasının Gümrüklerde Değişim olarak belirlendiğini söyledi.
     Habur Sınır Kapısının Türkiyenin en büyük ve Iraka açılan tek kara hudut kapısı olduğuna dikkati çeken Atmaca, şöyle dedi:
     Irak, ilk çağlardan beri birçok ortak değeri paylaştığımız bir coğrafyada yer alıyor. Ülkemizin gelişmişliğine paralel olarak üretilen sanayi mamulleri ve tarım ürünleri Habur üzerinden Iraka ihraç edilmektedir. Ayrıca Irakın yeniden yapılandırılmasına paralel olarak inşaat sektöründe Türk firmaları bu ülkede önemli işler almakta, başarılı çalışmalara imza atmakta ve ülkemiz için istihdam oluşturmaktadır. Son dönemlerde Irak ile turizm ilişkilerimizde de gözle görülür artış yaşandı. Dolayısıyla Irak ile karşılıklı bu ilişkilerin doğal sonucu olarak, ticari, kültürel, sosyal ve ekonomik yararlar sağlanmakta, bu durum daha barışçı ve birleştirici bir ortam yaratmaktadır. Habur Sınır Kapısı, büyük araçların giriş ve çıkış işlemlerinin yüzde 38ini gerçekleştirmesiyle Türkiyenin kara sınır kapıları arasında ilk sırada yer alıyor. Türkiyenin geçen yıl ki ihracat rakamı bir önceki yıla göre yüzde 13.48, Iraka yapılan ihracatın ise aynı dönemde yüzde 29.29 artış gösterdi. Geçen yıl Iraka gerçekleştirilen 9 milyar 803 milyon 499 dolarlık ihracatın büyük bir kısmı Habur Sınır Kapısı üzerinden gerçekleştirildi.
     Gün dolayısıyla Habur Sınır Kapısından yurda giriş ve çıkış yapan sürücü ve yolculara karanfil verildi, lokum ikram edildi.
    
     Muhabir: Mehmet Demirhan / Sema Kaplan
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber Dünya Gümrük Günü etkinlikleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER