Diyabet Kampı başladı

Diyabet Kampı başladı


ÇANAKKALE (A.A) - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ve Türkiye Diyabet Vakfının düzenlediği Diyabet Kampı, ÇOMÜ Dardanos Yerleşkesinde başladı.
     Çanakkalede ilk kez düzenlenen Tip 1 Diyabet Kampı organizatörleri Prof. Dr. İlhan Yetkin, Doç. Dr. Kubilay Ükinç ve Doç. Dr. Murat Yılmaz, üniversitenin internet sitesinden yaptıkları ortak açıklamada, tüm dünyada olduğu gibi Türkiyede de diyabetli sayısının giderek arttığını belirtti.
     Dünyada diyabetlilerdeki artışın yüzde 40 ile 50 iken, Türkiyede bunun yüzde 95 ile yüzde 100 gibi oranlarda olduğu kaydedilen açıklamada, bu artışın sadece tip 2 diyabetlilerde değil, tip 1 diyabetlilerde de olduğu vurgulandı.
     Hastalığın, iyi şeker ayarı yapılmamış diyabetlilerde, böbrek yetmezliği, alt ekstiremite ampütasyonu, 20 yaş üzerinde gelişen körlük, cinsel sorunlar gibi önemli yan etkilere neden olduğu belirtilen açıklamada, iyi kan şekeri ayarı yapanlarda bu yan etkilerin ya hiç olmadığı ya da son derece geç geliştiği kaydedildi.
     Açıklamada, şöyle denildi:
     Diyabetlilerde iyi kan şekeri ayarı sağlamanın yolları eğitim, yaşam tarzı değişiklikleri, beslenme, egzersiz ve medikal tedavilerdir. Diyabet tedavisinin en önemli koşulu, bu hastalığı tanıma ve hastalığa karşı nelerin yapılabileceğinin bilinmesidir. Bu ise ancak eğitimle mümkün olmaktadır. Diyabetlilerin eğitiminde çok değişik yollar kullanılmakla birlikte en önemli yöntemin, diyabetli kamplarındaki eğitim olduğu görülmektedir. Bu kamplarda diyabetli kendi başına nasıl yaşayacağını, nasıl besleneceğini ve egzersizin tedavisinde yarattığı olumlu değişimlerin neler olduğunu, doktorların hemen önünde yaşayarak öğrenmektedirler. Bu süreç bir hafta sürmekte ve gece gündüz sürekli kan şekeri (günde 7-8 kez) ölçümü yapılmaktadır. Ayrıca değişik üniversitelerin öğretim üyelerini dinleme ve farklı görüşleri duyma şansı kazanmaktadır.
     Diyabetliler için en önemli eğitim yönteminin kamplar olduğu, bu nedenle hem kamu sektörünün hem de sivil toplum örgütlerinin bu uygulamayı desteklemesinin hastalar açısından çok önemli olduğu vurgulanan açıklamada, Çanakkalede devam eden kampa, 45 diyabetlinin katıldığı kaydedildi.
    
     Muhabir: Fikriye Susam Uyar
     Yayıncı: Haluk Yüksel
<< Önceki Haber Diyabet Kampı başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER