Çini Sanatı Erganili Kadınların

Çini Sanatı Erganili Kadınların Elinde Can Buluyor projesi -Proje kapsamında düzenlenen kursa katılan 75 kadın elde ettikleri gelir ile aile bütçesine katkı sunacak


DİYARBAKIR (A.A) - Erganide uygulanan, Çini Sanatı Erganili Kadınların Elinde Can Buluyor projesi kapsamında düzenlenen kursa katılan 75 kadın, ürettikleri ürünlerin satışından elde ettikleri gelir ile aile bütçesine katkı sunacak.
     Ergani Kaymakamı Erdinç Yılmaz, yaptığı açıklamada, Erganide üretilen çini ve seramiğin yoğun talep göreceğine inandığını belirterek, bu düşünce doğrultusunda seramik ve çinicilik kursu açtıklarını söyledi.
     Proje kapsamında ilçede seramik ve çini işlemeciliğiyle ilgili atölyeler kurduklarını ifade eden Yılmaz, Bu atölyelerde çini ve seramik üretiminin yapımı konusunda kurs verildi. Amacımız sürdürülebilir projelerle bu kursların devamını sağlamak ve çinicilik sanatını eski canlılığına kavuşturmaktır. Geçen yıl açtığımız kurs oldukça faydalı oldu. Bu kurslar sayesinde birçok kişi ustalaştı. Kaybolan sanatların yaşatılması için kurslarımız devam edecek. Yıl sonuna kadar projemizdeki faydalanıcı sayısını 100e ulaştırmayı amaçlıyoruz dedi.
    
     -Gelir elde ediyorlar-
    
     Yılmaz, projenin en önemli özelliğinin kursiyerlerin hiç para harcamadan ürettikleri ürünün satışından gelir elde edebilmeleri olduğunu söyledi.
     Kursiyerlerin el emeği göz nuruyla yaptıkları çini ve seramik çalışmalarının satışından gelir elde ettiklerini vurgulayan Yılmaz, Bir kursiyer eğitimi boyunca ortalama 50 tabak veya benzeri bir ürün üzerinde çalışma yapıyor. Ortalama bir ürünün satış değeri 50 lira olarak düşünülürse, kursiyer 3 ay sonunda 2 bin 500 lira gelir elde etmiş oluyor. Böylece aile bütçelerine katkı sunmuş oluyorlar diye konuştu.
     Kurs öğretmeni Yekbün Yaş ise, Diyarbakırda geçmişte birçok medeniyetin hüküm sürdüğüne dikkati çekerek, bu medeniyetlerin Diyarbakırdaki tarihi eserlerinde izlerini görmenin mümkün olduğunu belirtti.
     Örneğin, Ulucami üzerindeki aslan boğa figürünün eskiden Diyarbakırda yapılan avı simgelediğini anlatan Yaş, Ergani Kaymakamlığı bünyesindeki çini kursu da yüzyıllar öncesinde yapılmış bu motiflerin tekrar çini üzerine işlenerek ve biçimlendirilerek hayat bulmasını sağlamıştır diye konuştu.
     Kursiyerlerden Fatma Ercengiz, kursun çok faydalı olduğunu ifade ederek, hem boş zamanlarını değerlendirdiklerini, hem de öğrendikleri sanatla bir meslek sahibi olduklarını belirtti.
     Ercengiz, kurs sayesinde artık üreten ve ürettiği eserin güzel sonuçlarını gören bireyler olduklarını söyledi.
    
     Muhabir: Ekrem Senvar / Sema Kaplan
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber Çini Sanatı Erganili Kadınların Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER