Bursanın kestanesi okka çekecek beş tanesi

Bursanın kestanesi okka çekecek beş tanesi -Bursa Orman Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan kestane eylem planıyla, Bursanın kestanesi okka çeker beş tanesi sözüyle ünlenen ilde kestane üretiminin eski günlerine kavuşturulması


BURSA (A.A) - Halil İbrahim Başer - Bursa Orman Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan kestane eylem planıyla, Bursanın kestanesi okka çeker beş tanesi sözüyle ünlenen ilde, kestane üretiminin eski günlerine kavuşturulması hedefleniyor.
     Türkiye yıllık 50 bin ton üretim ile dünya kestane üretiminde Çin ve Güney Koreden sonra 4. sırada yer alsa da son yıllarda yayılan kestane kanseri yüzünden ciddi sorunlar yaşadı.
     Kestane ağaçlarının kurumasına neden olan kanser nedeniyle üretim miktarı yıldan yıla azaldı. 1990lı yıllarda 90 bin ton olan üretim, 2002de 50 bin tona kadar geriledi. O tarihten bu yana üretim miktarı da bu rakam civarında gerçekleşti.
     Orman Genel Müdürlüğü de bağlı bölge müdürlükleriyle kestane üretimini yeniden eski seviyesine getirebilmek için kolları sıvadı. Bu kapsamda, Bursa Orman Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan kestane eylem planıyla, Bursanın kestanesi okka çeker beş tanesi sözüyle ünlenen ilde, kestane üretiminin eski günlerine kavuşturulması hedefleniyor.
     Eylem planındaki bilgilere göre, Bursadaki 759 bin hektar ormanlık alanın 13 bin hektarında kestane ağacı bulunuyor. Bunun da 6 bin 500 hektarında asli ağaç türü olarak kestane yer alıyor.
     Kestane ormanlarının 850 hektarı ise bozuk orman vasfında bulunuyor. Toplam 3 bin hektarlık alanda, yıllık yaklaşık 3 bin ton ürün toplanabiliyor. Hazırlanan eylem planıyla bu alan, ıslah edilecek ve fazladan da 85 bin yeni ağaç aşısı yapılacak. Böylece 2016 yılında, kentteki kestane üretiminin hastalık öncesi seviyeye yükseltilmesi hedefleniyor.
    
     -Bursadaki fabrikalarımız da yurt dışından alıyor-
    
     Bursa Valisi Şahabettin Harput, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kestanenin Türkiye ve Bursa için önemli olduğunu söyledi. Kestanenin Bursa ile özdeşleştiğini belirten Harput, Kestane, Bursanın temel özelliklerinden. Yaklaşık 10 yıl kadar önce kestane ağaçlarında hastalık, bunun sonucunda da kuruma meydana geldi. Bu kestane üretime büyük darbe vurdu dedi.
     Kestane üretiminin yanında işlemesinin de önemli olduğunu dile getiren Harput, şöyle devam etti:
     Profesyonel olarak işleme konusunda halen bu konuda çok başarılıyız. Önceden de üretim konusunda başarılıydık ancak kestane ağaçlarının kurumasından sonra ithal etmek zorunda bile kaldık. Maalesef artık Türkiye, badem, ceviz gibi kestane konusunda da kendisine yetmiyor. Bu ürünleri ithal etmek zorunda kalıyoruz. Bu nedenle Bursadaki fabrikalarımız da işlediklerinin bir kısmınını yurt dışından, bu alanda en fazla üretim yapan Çin gibi ülkelerden almak zorunda kalıyor. Bu üzücü bir durum.
     Bu üzücü durumun düzeltilmesi için çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Harput, Bir taraftan tahrip olan kestane ağaçlarının ıslah edilmesi, bir yandan da yeni cins, farklı kapasitelerle ürün veren kestane bahçelerinin kurulması konusunda bilimsel çalışmalar yapıyoruz. Umuyorum, bunun sonucunda ithal etmeden, kendi ürünlerimizi işler, kendimize yeter hale geliriz diye konuştu.
    
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Bursanın kestanesi okka çekecek beş tanesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER