Bursada Madencilik Faaliyetleri ve Çevre Sorunları

Bursada Madencilik Faaliyetleri ve Çevre Sorunları Çalıştayı -Vali Harput: Çalıştaydan elde edilecek sonuçlar, Bursa ve Türkiye madenciliğine önemli katkılar sağlayacak


BURSA (A.A) - Bursa Valisi Şahabettin Harput, Bursada Madencilik Faaliyetleri ve Çevre Sorunları Çalıştayı düzenleneceğini belirterek, çalıştaydan elde edilecek sonuçların Bursa ve Türkiye madenciliğine önemli katkılar sağlayacağını bildirdi.
     Harput, yaptığı yazılı açıklamada, madencilik faaliyetleri konusunda sorunların olduğu, son dönemlerde şikayetlerin arttığı bir süreç yaşandığını kaydetti.
     Bu sorun ve şikayetlerin nedenlerinin, çözüm yollarının tespiti, madencilik sektörünün çevreyle ilişkilerinin ve çevre politikalarının tartışılarak, sektördeki bilimsel, teknik bilgi üretiminin araştırmacı, uzmanlar ve tüm paydaşlar tarafından paylaşılması amacıyla Bursada Madencilik Faaliyetleri ve Çevre Sorunları Çalıştayı düzenleneceğini açıklayan Harput, programın 9-10 Mayısta Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezinde gerçekleştirileceğini belirtti.
     Doğal kaynakların insan ve toplum yaşamındaki öneminin bilindiğini, yaşamı fonksiyonel hale getiren araç ve gereçlerin yüzde 99unun doğal kaynaklardan, özellikle de madenlerden sağlandığını bildiren Harput, Dolayısıyla toplumların refah ve gelişmişlik düzeyleri ile madencilik faaliyetleri arasında yakın bir ilişki bulunmaktadır. Çağdaş bir yaşam için madencilik faaliyetleri vazgeçilmezdir ifadelerini kullandı.
     Harput, içinde bulunulan yüzyılda çevre faktörünün göz ardı edilerek hiçbir ekonomik faaliyet gibi madencilik faaliyetlerinin de yürütülmesinin mümkün olmadığını ifade ederek, şunları kaydetti:
     Madenciliğin çevreye etkileri yadsınamaz. Ancak, madencilik sektöründe, çevre dostu teknoloji ve yöntemlerin kullanılması, madencilik süreçlerinde ya da sonrasında çevrenin korunmasına ve yenilenmesine yönelik önlemlerin alınması, sektörün gelişimini engellemeyecek, aksine genel anlamda sektörün gelişimine yönelik katkıyı yapacaktır. Sorunlara çözüm bulmak yerine, üretim yapmayı kesin engelleyecek şekildeki çalışmaların, ilimize, dolayısıyla ülkemize zarar verdiği de göz ardı edilmemelidir. Kullanılmakta olan maden çıkartma metotlarına bakılmaksızın her türlü maden işletmeleri yoğun olarak arazinin bozulmasıyla beraber doğal çevrenin tahribine sebep olmaktadır. Madencilik faaliyetlerinin neden olduğu çevre kirliliğinin en bariz örneklerinden birisi açık maden işletmelerinin çevreye verdiği zararlardır. Madencilik faaliyetleri kapsamında açık işletme yöntemi başta hava, gürültü ve su kirliliğine neden olmaktadır. Bu konuda sektöre büyük görevler düşmektedir.
     Çeşitli değişikliklere uğrayan 3213 Sayılı Maden Kanunu ile madencilik faaliyetleri konusunda il özel idarelerine önemli görev ve sorumluluklar verildiğini vurgulayan Harput, kentte 900 adet maden ruhsatlı faaliyetlerin ağırlıklı olarak açık maden işletmeleri şeklinde yürütüldüğünü bildirdi.
     Harput, açık işletme yöntemiyle yapılan madencilik faaliyetlerinde, çevre dostu teknoloji ve yöntemlerin kullanılmasının madencilik süreçlerinde ya da sonrasında çevrenin korunmasına ve yenilenmesine yönelik önlemlerin alınmasının oldukça önemli olduğuna işaret etti.
     Çalıştaydan elde edilecek sonuçların Bursa ve Türkiye madenciliğine önemli katkılar sağlayacağını dile getiren Harput, Çalıştay Bildirisi hazırlanıp, bunun kamuoyuna açıklanacağını kaydetti.
     (BYR-DOĞ)
<< Önceki Haber Bursada Madencilik Faaliyetleri ve Çevre Sorunları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER