Böbrek Nakli ve Organ Bağışı semineri

Böbrek Nakli ve Organ Bağışı semineri düzenlenecek


ZONGULDAK (A.A) - Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi Organ Nakli Merkezi ile Organ ve Doku Nakliyle Yenicanlar Kazanma ve Yaşatma Derneği (YenicanDer) tarafından Böbrek Nakli ve Organ Bağışı semineri düzenlenecek.
     Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi Organ Nakli Merkezinden yapılan yazılı açıklamada, yarın Zonguldak Emirgan Otelde düzenlenecek seminere konuşmacı olarak Organ Nakli Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Şinasi Sevmiş ve Organ Nakli Koordinatörü Hüseyin Yumakın katılacağı belirtildi.
     Türkiyede hastaların sağlıklarına kavuşturulabilmeleri için yapılması gereken böbrek nakli sayısının en az 5 bin olduğuna dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
     Yetersiz organ bağışı sonucu, dünyanın birçok yerinde olduğu gibi ülkemizde de canlı donörlerin kullanıldığı ameliyatlar ağırlık kazanmıştır. Ülkemizde ilk başarılı canlı donör böbrek nakli 1975 yılında yapılmış ve giderek artan sayılarda günümüze kadar yapılmaya devam edilmiştir. Ancak Türkiyede şu anda 70 bin üzerinde vatandaşımız son dönem böbrek yetmezliği nedeniyle hayatlarına diyaliz tedavisiyle devam edebilmektedir. 2015 yılında sayının 100 bini aşacağı öngörülmektedir. Bu nedenle özellikle böbrek naklinde canlı vericilerin kullanılması gerekliliği doğmuştur. Ülkemizde yapılan böbrek nakillerinin yaklaşık yüzde 80inde canlı vericiler kullanılmaktadır.
     Organ bağış oranları ülkemizde son derece yetersiz olmasına karşılık yaşamını yitiren vatandaşlarımızın bağışlanan organların hastalara dağıtımı konusu son derece iyi organize edilmiş bir sistem dahilinde Sağlık Bakanlığı tarafınca yürütülmektedir. Bağışlanan her organ, o organ için en uygun alıcının olduğu hastaneye yönlendirilmektedir. Bu kadarla da kalınmamakta, olması gerektiği gibi yapılan nakillerin sonuçları da merkez bazında Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenmektedir.
    
     Muhabir: Ferdi Akıllı
     Yayıncı: Neşat Ergül
<< Önceki Haber Böbrek Nakli ve Organ Bağışı semineri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER