Bakırın Ana Yurdunda Bakır El Sanatları

Bakırın Ana Yurdunda Bakır El Sanatları -Elazığın bakırıyla ünlü ilçesi Madende belediyece hazırlanan ve SODES kapsamında desteklenen projeyle, bakır el sanatları yaygınlaştırılmak isteniyor -Belediye Başkanı Orhan: Buradaki


ELAZIĞ (A.A) - Elazığın bakırıyla ünlü ilçesi Madende belediye tarafından hazırlanan ve Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında desteklenen Bakırın Ana Yurdunda Bakır El Sanatları projesiyle, bakır işlemeciliği yaygınlaştırılmak isteniyor.
     Maden Belediye Başkanı Musa Orhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, asırlardan beri ilçelerindeki bakır maden yataklarından cevherin hiç eksik olmadığını, bakırın farklı kavimler, milletler tarafından çeşitli şekillerde işlenerek bugünlere geldiğini söyledi.
     Madende Türkiye Cumhuriyetinin ilk dönemlerinde Almanya işbirliğiyle ilçelerinde o günün şartlarına göre en iyi teknolojinin bulunduğu bakır fabrikasının kurulduğunu belirten Orhan, 1938de tamamlandıktan sonra ilçemiz gerçekten civar illerden, ilçelerden hızlı bir göç almıştır. Madende o dönemde kimi evlerden iki, hatta bazı ailelerden üç kişinin bu fabrikada çalıştığı olmuştur. Maden, 1940-1980 yılları arasında adeta lale devrini yaşamıştır. O gün Madende yaşayan insanlar, çalışanlar bu fabrika sayesinde sosyal haklara kavuşmuşlardır, imkanları olmuştur. Bir çoğu ayda bir maaşını almıştır, ikramiye almışlardır dedi.
     Orhan, fabrika sayesinde gelen yabancıların ilçeye sosyal ortamlar taşıdıklarını, o dönemde bir çok ilde dahi bulunmayan sinema salonu, tenis kortu inşa edildiğini, hatta kortun kurulduğu mahallenin hala daha Tenis Mahallesi ismini taşıdığını kaydetti.
    
     -40 kişi katılıyor-
    
     İlçede fabrikanın açılmasının ardından yan tesislerin kurulması gerektiğini ancak bunun yapılmadığını belirten Orhan, kendilerinin bu anlamda bakır ile özdeşleşmiş ilçede Bakırdan nasıl azami düzeyde faydalanabiliriz- düşüncesiyle SODES Projesi hazırladıklarını belirtti.
     Orhan, şunları söyledi:
     Bu kapsamda da SODES imkanlarından bakırla başlamak istedik. Çünkü bizim ilçemiz bakırla özdeşleşmiş bir ilçedir. Dolayısıyla bizim yapacağımız en uygun iş bakırın işlemeciliği olacaktır. Bu kapsamda bir proje hazırladık ve bu da geçti. Geçtikten sonra 40 kişi ile şu anda bakır el sanatlarını işlemeciliğini ilçemizde belediyemiz bünyesinde arkadaşlarımızla icra etmekteyiz. Buradaki amacımız arkadaşlarımızı hem istihdam etmek hem bir sanat öğrenmelerini, bu kurs bittikten sonra bu işin hem sanatsal hem de ticaret yönünü değerlendirerek kendi kendine yetebilmeleri sağlamak.
    
     Muhabir: Emrah Gökmen / Yılmaz Kırtay
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Bakırın Ana Yurdunda Bakır El Sanatları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER