Ayakta Kalan Başkent: Beçin

Ayakta Kalan Başkent: Beçin -Beçin Kalesi Kazı Heyeti Başkanı Pektaş: -İnşallah Beçin, UNESCO Dünya Miras Listesine alınacak


MUĞLA (A.A) - Beçin Kalesi Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Kadir Pektaş, Beçinin UNESCO Dünya Miras Listesine alınacağını söyledi.
     İlim Yayma Cemiyeti Muğla Şubesinde, Ayakta Kalan Başkent: Beçin konulu sunum yapan Pektaş, Beçin Kalesinin Anadoluda Türk tarihi açısından önemli bir ören yeri olduğunu belirtti.
     Pektaş, Orta Çağ yerleşmelerinin çoğunda günümüzde yerleşimlerin devam ettiğini belirterek, Osmanlı Döneminde 17. yüzyılın başlarından sonra Beçin Kalesinde yerleşim sona ermiştir. Türkiyede birçok ören yerinde hala yerleşimler devam ettiği için kazılarda tarihi kalıntılara rastlamak çok zor. Beçin Kalesinde yerleşim 17. yüzyıldan sonra bittiği için kazı yapmak daha kolay dedi.
     Tarihi yapıların yerleşim devam etmediği için diğer ören yerlerine göre daha az zarar gördüğünü bildiren Pektaş, Buradaki restorasyon çalışmalarımız devam ediyor. UNESCO Dünya Mirası Listesinde Türkiyeden 11 alan yer alıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu sayının arttırılması için çalışmalara başladı. İnşallah Beçin de UNESCO Dünya Miras Listesine alınacak diye konuştu.
     Beçin Kalesinde yapılacak çevre düzenlemesinin ardından kalenin turizme açılacağını vurgulayan Pektaş, Beçin Kalesinin herkesin görmesi gereken tarihi bir ören yeri olduğunu belirtti.
     Pektaş, Beçin Kalesinde bulunan medrese, cami, han, hamam, kilise, konakların yapısını ve sağlamlık durumları hakkında bilgi vererek, restore edilen eserler ile restore edilmesi gereken yapıların planlarının hazırlandığını ifade etti.
     Pektaş, sunumun sonunda katılımcıların Beçin Kalesi hakkındaki sorularını yanıtladı.
    
     Muhabir: Ali Rıza Akkır
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Ayakta Kalan Başkent: Beçin Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER