Akil Adamlar Girişimi

Akil Adamlar Girişimi -Diyarbakırda GÜNSİAD, baro, İHD ve Mazlumder tarafından başlatılan Akil Adamlar Girişimi konusundaki yol haritası, Cuma günü İstanbulda düzenlenecek toplantıyla açıklanacak -Mazlumder Genel Baş


DİYARBAKIR (A.A) - Meral Özdemir - Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜNSİAD) Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu, Diyarbakır Baro Başkanı Emin Aktar, İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici ile Mazlumder Diyarbakır Şube Başkanı Abdurrahim Ayın öncülüğünde başlatılan Akil Adamlar Girişimi konusundaki yol haritasının, Cuma günü İstanbulda düzenlenecek toplantıyla açıklanacağı bildirildi.
     İstanbulda yaptıkları ilk toplantının ardından çalışmalarını hızlandıran Akil Adamlar Girişimi, yapılacak ikinci toplantının ardından izleyecekleri yol haritasına netlik kazandıracak.
     Mazlumder Genel Başkan Yardımcısı Selahattin Çoban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, girişimin, tıkanmış siyasetin önünü açmak açısından önemli bir adım olduğunu belirtti.
     Sivillerin devreye girmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Çoban şöyle konuştu:
     Sorunun çözümü açısından Başbakan Erdoğanın buna olumlu yanıt vermesi açısından sivilin devreye girmesi hayati önem arz ediyor. Hem gerçeklerle yüzleşme adına hem de bu yaşanan hadiselerin bir daha yaşanmaması açısından sivillerin devreye girmesi çok önemli. Ve özellikle hükümet cephesinden biz destek olacağız böyle bir girişim olsun denilmesi, sivil toplumu da ümitlendirdi. Bu açıdan böyle bir çalışma oldu. Başbakan Erdoğanın özellikle bu konuda ben destek olurum demesi, nedeniyle herkes akil adamlar listeleri yayınlamaya başladı. Bu ters de tepebilir. Ama biz önünün tıkanmaması gerektiğini, yeni bir kanalın açılmasını önemsiyoruz. İnşallah hayırlı netice alırız. İnşallah sıkıntı olmaz, ümidimiz odur.
     Çoban, girişime İHD, baro, Mazlumder ve GÜNSİADın öncülük ettiğini, bunun biraz daha genelleştirilmesinin düşünüldüğünü, ancak şu an netleşen isimlerin 4 sivil toplum kuruluşu olduğunu ifade ederek, Süreci tıkamama açısından yeni isimlere temkinle yaklaşılıyor. Her iki tarafı da rahatsız etmeyecek, tarafsız insanlar, bu işe kafa yormuş insanlarla irtibat kuruluyor. Şu anda başka isim vermek çok doğru değil. Toplantı sonucunda açıklanacak. Uzun zamandır akil adamlar konusu görüşülüyordu. Farklı kesimler ve kişiler bu konuyu dillendirdi. Fakat başbakanın da ben buna destek veririm demesiyle iyice netlik kazandı. İnşallah karşılığı olur dedi.
    
     -Diyalog başlasın-
    
     İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici de konuyla ilgili olarak cuma günü İstanbulda detaylı bir toplantı yapacaklarını, basında yer alan hiçbir isimle görüşmediklerini söyledi.
     Girişim konusunda uzun süredir Şahismail Bedirhanoğlu ile görüştüklerini daha sonra girişimin altyapısını hazırladıklarını ifade eden Bilici, daha sonra CHP, AK Parti ve BDPli yetkililer ile görüştüklerini anlattı.
     Siyasilerin girişime sıcak baktıklarını, sivil toplum kuruluşlarının da rolünün bu olduğunu dile getiren Bilici, şunları söyledi:
     Siyasete baktığımızda bir tıkanma var. Bunu açmazsak bir şey yapamayız. Var olan diyalogsuzluğun aşılması, tansiyonun düşürülmesi temelinde, bunu önce hedefimizin içine koyalım ki diyalog başlasın. Görüşmeler, tartışmalar başlasın. Ayrıca anayasa yapım süreci giderek yavaşlıyor. Yeni anayasa ile ülkenin sorunlarını bir bütün olarak çözülmesi, bu süreci hızlandırmak gerekiyor.
     Cuma günü İstanbulda bir toplantı yapacakların hatırlatan Bilici, Girişim gerçekten barış için mücadele edecek, içinde diyalog ve bu süreci göğüsleyebilecek nitelikli kişiler olacak. Fazla da geniş tutmadan 15 kişi olsun istiyoruz. Türkiyenin batı tarafından ise 11 kişi almayı düşünüyoruz. Ve herhangi bir siyasi parti ile organik bağı olmayan kişilerle çalışmak istiyoruz. Sonuç almayı hedefliyoruz. Umarım başarılı oluruz. Yapacağımız toplantıda çok daha net ortaya çıkacak. Umutluyuz. Cuma günü kamuoyu ile aldığımız kararı, yol haritamızı paylaşacağız diye konuştu.
    
     -Toplumsal desteği sağlayacak aktörlerin kullanılması gerekiyor-
    
     Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM) Başkanı Mehmet Kaya, akil adam girişiminin dünyada örneklerinin bulunduğuna işaret ederek, bu tip girişimlerin diyalog açısından önemli bir araç olduğunu ifade etti.
     Dünyadaki örneklere bakıldığında bunun başarılı olduğunu belirten Kaya, şunları kaydetti:
     Fakat benim şöyle bir endişem var. Kürt sorunundaki araçları çok hoyratça kullanıyoruz. Bu araçları doğru zamanda, doğru kişilerle doğru amaç için kullanmıyoruz maalesef. Buna örnek olarak Habur gelişini örnek gösterebiliriz. Çözüm için önemliydi.
     Bu nedenle akil adamlar sürecini de gerek amacının doğru belirlenmesi anlamında gerekse yöntemlerinin doğru oturtulması anlamında istenilen sonucu elde edilemeyeceği endişesini taşıyorum. Toplumsal desteği sağlayacak aktörlerin kullanılması gerekiyor. Bunların hiçbirinin çok sağlıklı oturmadığını görmediğim için, Kürt sorunun çözümünde önemli bir araç olarak gördüğüm bu akil adamlar girişimini de sanki heba edeceğiz endişesini taşıyorum. Akil adamlarını amacının tartışılması gerekiyor. Medya boyutu çok fazla kullanılıyor. Oysa daha çok politikadan anlayan, devlet deneyimi olmuş, toplumlarında büyük güven kazanmış insanları kullanmak gerekiyor diye düşünüyorum. Doğrusu Türkiyede de böyle aktörler var. Ayrıca TOBB, TÜSİAD, sendikaların yer alması gerekiyor.
    
     -Bu kanın durması için hükümet her türlü yolu deniyor-
    
     AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu da tüm sorunların çözümünün parlamento ve siyaset olduğunu ifade ederek, Ancak muhalefetin olumsuz tavrı, bazen iktidarın çözüm iradesini zayıf düşürmekte ve böylesine önemli meselelerde dahi siyasi hesap ve olaya yaklaşımlarından dolayı çözümü güçleştirmektedir dedi.
     Ensarioğlu, şunları kaydetti:
     Böylesine tıkanan durumlarda STKların ve sivil inisiyatiflerin özellikle tarafsız ve toplumda itibarı olabilecek kesimlerin ara buluculuğu ve tıkanan sorunları aşmadaki rollerinin dünyada da örnekleri vardır. Türkiyede de olabilir. Bu kanın durması için hükümet her türlü yolu deniyor ve bu konuda bugüne kadar çok ciddi adımlar attı. Eğer böyle bir yöntem, girişim çözüm olabilecekse sayın başbakanın dediği gibi bu işi yapın niye olmasın. Ama tabii ki bunun olabilmesi için örgütün de bu girişimin tavsiyelerine uyacağını deklare etmesi lazım.
    
     -STKların bu işe öncülük etmesi gerekir
    
     Eski Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şirin Yiğit de katılımcı demokrasi kuralları ile aşağıdan yukarıya doğru öneriler getirerek Türkiyede Kürt sorununu çözmek gerektiğini söyledi.
     Söz konusu sorunun mevcut yöntemlerle çözülemeyeceğini savunan Yiğit şunları kaydetti:
     Bana göre Kürt sorununu yığınları harekete geçirmedikçe, Türkiyenin batısını da, toplumu hazırlamadıkça çözemeyiz. Bunun yolu da mutlaka sivil toplum örgütlerini bu işe katarak öncülük etmesi. Birinci etapta, akil adamlar seçilecek. İkincisi Dur kardeşini vurma kampanyası başlatılması lazım. Bir hoşgörü ve kardeşlik havası, kaynaşma havası yaratmak için bu afişlerden yüz binlerce basalım, bu barışa inanan herkes alsın iş yerine assın. Öyle bir tablo olsun ki herkes kendini içinde görsün.
     Yiğit, bu konuda önerilerini içeren kapsamlı bir rapor hazırladığını, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Beşir Atalay olmak üzere bir çok yetkiliye sunduğunu sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Akil Adamlar Girişimi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER