Afrikada Osmanlı İzleri paneli

Afrikada Osmanlı İzleri paneli -Güney Afrikaya gönderilen Ebubekir Efendinin torunu Şule Rashida Efendi: -Kalbim çok yanıyor. Babam ve annem memleket hasretinden ağlayarak öldü. Ben de aynı şekilde ölmek istemiyorum. Ş


KONYA (A.A) - Osmanlı döneminde Güney Afrikaya gönderilen Ebubekir Efendinin torunu Şule Rashida Efendi, babası ve annesinin orada tümüyle unutuldukları için keder içinde öldüklerini belirterek, Türkiyenin son yıllarda Afrikaya olan ilgisinin kendisini çok mutlu ettiğini söyledi.
     Afrika Stratejik Araştırmalar Merkezi (AFSAM) ve Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) tarafından düzenlenen Afrikada Osmanlı İzleri paneli, Necmettin Erbakan Üniversitesi Erol Güngör Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
     Programa, 150 yıl önce Güney Afrikaya gönderilen Osmanlı alimlerinden Ebubekir Efendinin torunu Şule Rashida Efendi de katıldı.
     Uzun yıllar İtalya ve Güney Afrikada İngilizce öğretmenliği yapan, geçirdiği rahatsızlık sonrası emekliye ayrılan Efendi, panelin yapıldığı salona gözyaşları içinde girdi.
     Kendisini dinleyenlere İngilizce ve Türkçe hitap eden Efendi, konuşmasına Sizin gibi Türkçe konuşamıyorum, ancak sizin gibi Türküm. Bundan da büyük mutluluk duyuyorum diyerek başladı.
     Güney Afrikanın başkenti Cape Townda dünyaya geldiğini, 1973te 4 kardeşiyle birlikte eğitim için Türkiyeye geldiğini söyleyen Efendi, o dönemde kendilerine sahip çıkılmadığı ve gerekli eğitim imkanı bulamadığı için geri dönüp üniversiteyi Güney Afrikada bitirdiğini ifade etti.
     Efendi, Güney Afrika başta olmak üzere gittikleri hiç bir yerde bugüne kadar kimsenin kendilerini anlamadığını dile getirerek, Kalbim çok yanıyor. Babam ve annem memleket hasretinden ağlayarak öldü. Ben de aynı şekilde ölmek istemiyorum. Şimdi ise çok mutluyum. Çünkü 150 yıl sonra bize sahip çıktınız. Konyada olmak, bu konferansta olmak bile benim için çok önemli. Burada, aranızda, kırık dökük de olsa Türkçe konuşmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Keşke daha güzel Türkçe konuşabilseydim diye konuştu.
     NEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Birol Akgün de 2005 yılının Türkiyede Afrika Yılı ilan edildiğini, Afrika ile ilişkilerin bundan sonra stratejik bir plan doğrultusunda ilerlediğini belirtti.
    
     -Büyükelçilik sayısı 34e yükseldi-
    
     Afrika Birliği ile stratejik anlaşmalar yapıldığını ve ilişkilerin her geçen gün daha iyi noktalara doğru ilerlediğini vurgulayan Akgün, şunları kaydetti:
     54 Afrika ülkesinde 12 olan büyükelçilik sayısı 34e yükseldi. Büyük bir travma geçirip yeniden hafızası yerine gelmiş biri gibi, biz de 100-150 yıl aradan sonra Nerede kalmıştık- diyerek, yeniden Afrika ile ilişki kurmaya çalışıyoruz. Türk Hava Yolları, Afrikada 24 ayrı şehre İstanbuldan seferler düzenliyor. Afrika ülkeleriyle ticaret hacmimiz, çok küçük rakamlardan bugün 17 milyar dolar seviyelerine ulaşmış durumda. Geçen yıl Sayın Cumhurbaşkanımızın yaptığı ziyaretlerden sonra, Sayın Başbakanımız da bugünlerde Gabon, Nijerya gibi Afrika ülkelerinde. Bizim için o bölgeler her yönüyle çok önemli. O bölge için de biz, Osmanlı geçmişimizle benzer öneme sahibiz.
    
     Muhabir: Murat Aslan
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Afrikada Osmanlı İzleri paneli Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER