Adramytteion Antik Kenti kazıları başladı

Adramytteion Antik Kenti kazıları başladı


BALIKESİR (A.A) - Burhaniye ilçesindeki Adramytteion Antik Kentinde, 2012 yılı kazı çalışmalarına başlandı.
     Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle Balıkesir Kuva-yi Milliye Müze Müdürlüğü tarafından, Burhaniye Belediyesinin katkılarıyla başlatılan kazılara, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Murat Özgen başkanlık yapıyor.
     10 kişilik akademisyen ve 30 kişilik öğrenci grubundan oluşan kazı ekibinin başkanı Yrd. Doç. Dr. Özgen, yaptığı açıklamada, çalışmanın ana hedefi olan Hellen ve Roma dönemi kültür tabakaların tespiti ve kent ögelerinin aşamalı olarak belgelenerek açığa çıkarılması için en uygun alanın 2. Derece Arkeolojik SİT alanında bulunan Burhaniye Belediyesi mülkiyetindeki Ören Mahallesi 243 ada 6-7-8 numaralı parseller olduğunu belirtti.
     Özgen, Özellikle 8 numaralı parsel antik kentin genel topoğrafyasında en üst kotta yer alan, liman hakim ve kent çevresinde görülebilir konumunun yanı sıra bahsi geçen alana yakın bir konumda bugünkü yapıların arasında bir kısmı görülür durumdaki antik temel ve üzerinde In-situ (yerinde) olarak koruna gelen sütun kaidesi, alanın uygun bir çalışma alanı olabilirliğini vurgulamaktadır diye konuştu.
     Burhaniye Belediye Başkanı Fikret Akova da Adramytteionun açığa çıkarılması için yeniden başlatılan çalışmalarda, kazı ekibinden hiçbir yardımı esirgemediklerini söyledi.
     Kazı ekibine çalışmalarında başarı dileyen Akova, Burhaniyenin doğa güzelliği kaçınılmaz bir gerçektir. Ancak bu bölgede eski zamanların kalıntılarının bulunması Burhaniyemizin tarihi zenginliğini de ortaya koymaktadır dedi.
     Antik kentteki kazılar, 28 Eylüle kadar sürecek.
     Adramytteion, doğusunda antik Madra Dağları, kuzeyinde ise İda (Kaz Dağları) ile çevrili, Havran ile Karıncaçay arasında bulunan, körfez kıyısında kurulu antik kent olarak biliniyor. Kurucusu Kral Alyattesın oğlu, Kral Kroisosun kardeşi Adramys olan Adramytteion, aynı zamanda Edremit Körfezine hakim, deniz ticareti ve savunması açısından Antik Misya bölgesinin en önemli kentlerinden biri olarak gösteriliyor.
    
     Muhabir: Emrah Elmas / Haluk Yüksel
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Adramytteion Antik Kenti kazıları başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER