Açık arttırma usulü ile satılık cami

Açık arttırma usulü ile satılık cami -Burdurda yaklaşık 150 hissedarı olduğu belirlenen caminin bulunduğu arazinin tek tapu haline getirilmesi amacıyla açılan dava kapsamında mahkeme, arazinin açık arttırma usulü ile satışa çık


BURDUR (A.A) - Volkan Poliçe - Burdurda yaklaşık 150 hissedarı olduğu belirlenen caminin bulunduğu arazinin tek tapu haline getirilmesi amacıyla açılan dava kapsamında mahkeme, arazinin açık arttırma usulü ile satışa çıkarılmasına karar verdi.
     Mehmet Akif Ersoy Mahallesinde bulunan küçük mescidin yerine cami yapılması için mahalledeki vatandaşlar tarafından yaklaşık 10 yıl önce Mehmet Akif Ersoy Mahallesi Mevlana Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği kuruldu. Cami yapılması planlanan 3 bin metrekare civarındaki arazi için yapılan araştırmada çok fazla hissedarı olduğu belirlenince dernek, arazi sahiplerinin belirlenmesi ve tüm arazinin tek bir tapuda birleştirilmesi için 8 yıl önce Burdur Asliye Hukuk Mahkemesine İzale-i Şuyu (ortaklığın giderilmesi) davası açtı.
     Mahkemece yapılan incelemede, arazinin yaklaşık 150 hissedarı olduğu belirlendi. Dernek, hissedarlara ulaşıp arazinin satın alınması için çalışma başlattı. Arazinin hissedarlarının belirlenmesi için açılan dava ve dernek yetkililerinin hissedarlara ulaşıp araziyi satın almak için girişimleri sürerken, bir taraftan da caminin yapımına başlandı.
     Yapımına 2007 yılında başlanan Mevlana Camisi, 2010 yılında tamamlanarak hizmete açıldı. 3 katlı olarak inşa edilen camide çok amaçlı salon, engelli namaz kılma odası, Kuran kursu ve lojman da bulunuyor.
     Bu arada Asliye Hukuk Mahkemesi de açılan dava kapsamında, arazinin tamamının 25 bin lira bedelle açık arttırma usulü ile satılmasına ve arazinin tek tapuda birleştirilmesine karar verdi. Karar gereğince caminin de içinde bulunduğu arazinin satışı için ekim ayının sonlarında ihale yapılması planlanıyor.
    
     -Arazi imar planlarına cami alanı olarak işlendi-
    
     Burdur Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, caminin yapıldığı alanın 1994 yılında imar planlarına sosyal alan ve cami alanı olarak işlendiğini bildirdi.
     Daha sonra alanda cami yapılmasına karar verildiğini ifade eden Akkaya, Arazide yaklaşık 150 kişinin hissesi bulunuyordu. Bu sorunun aşılması için cami derneği kuruldu. Dernek vasıtasıyla caminin yapıldığı arazideki hisse sahiplerine ulaşılmaya çalışıldı dedi.
     Yapılan çalışmalar sayesinde bazı hisse sahiplerine ulaşılmasına rağmen bir kısmına ulaşılamadığını dile getiren Akkaya, kalan hisse sahiplerine ulaşılabilmesi için cami derneğinin mahkemeye başvurarak arazinin tamamını satın almak istediğini kaydetti.
     Burdur Müftüsü Osman Artan ise Mevlana Camisinin bulunduğu alanın çok fazla hissedarı olması nedeniyle sorun yaşandığını ifade ederek, Alanın 150ye yakın hissedarı var. Bu hissedarlardan bazılarının 10 metrekare, bazılarının 20 metrekare arazisi bulunuyor. Bu nedenle kanunen bu yerlerin toplanması, camiye kazandırılması için caminin bulunduğu alan mahkeme kararı ile satılacak. Bu dava vesilesiyle cami de satışa çıkacak diye konuştu.
    
     -İsteyen ihaleye girebilecek-
    
     Mehmet Akif Ersoy Mahallesi Mevlana Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ahmet İldeş ise cami alanında yer alan onlarca hisse sahibine ulaşmak için büyük çaba harcadıklarını söyledi.
     Hisse sahiplerine tek tek ulaşmaya çalıştıklarını vurgulayan İldeş, Hisse sahiplerine ulaşmada çok sıkıntı yaşadık. Bizden önceki dernek yönetimi zamanında alınan yerlerle toplam bin 320 metrekarelik alanı satın aldık. Geriye kalan bin 700 metrekare alanın hisse sahiplerinden bazıları bağışta bulundu. Bugün ulaşılmayan çok az kişi kaldı dedi.
     Herkese ulaşıp parasını vermek istediklerini vurgulayan İldeş, Arazinin tamamını alabilmek için mahkemeye başvurarak İzale-i Şuyu davası açtık. Mahkeme de caminin bulunduğu 3 bin metrekare civarındaki arazinin tek tapu haline gelmesi için arazinin tamamının satılmasına karar verdi dedi.
     İldeş, ihalenin açık ihale olacağını, isteyen herkesin ihaleye girebileceğini dile getirerek, Fakat dernek olarak caminin arazisini satın almayı istiyoruz. Zaten imar planında alanda yapılaşma izni yok. Arazi sadece cami ve sosyal alan olarak kullanılabilir. Bu nedenle almak isteyecek olanlar da başka bir şey yapamayacak diye konuştu.
     Davayı dernek adına takip eden avukat Adnan Can ise davanın 8 yıldır sürdüğünü anlatarak, şunları söyledi:
     Artık davanın sonuna geldik. Bu süre zarfında birçok hisse sahibine ulaştık. Açık arttırma usulü ile satışa çıkacak caminin kıymet takdiri 25 bin lira olarak belirlendi. Cami açık arttırma usulü ile 25 bin liradan satışa çıkacak. Yurt dışında birkaç hisse sahibine yapılan tebliğin cevabının gelmesini bekliyoruz. Muhtemelen ekim ayı sonu gibi ihale yapılacak.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Açık arttırma usulü ile satılık cami Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER