8 dakikada müdahale ormanları korudu

8 dakikada müdahale ormanları korudu -Türkiye tarihinin en büyük yangınları arasında kaydedilen 3 büyük yangının yaşandığı Marmariste, yapılan yatırımlar sayesinde ekiplerin yangınlara ilk müdahale süresi 8 dakikaya kadar düştü


MUĞLA (A.A) - Levent Kişi - Türkiye tarihinin en büyük yangınları arasında kaydedilen 3 büyük yangının yaşandığı Marmariste, yapılan yatırımlar sayesinde ekiplerin yangınlara ilk müdahale süresi 8 dakikaya kadar düştü.
     Marmaris Orman İşletme Müdürü Özkan Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük orman yangınlarının önemli bir kısmının Marmariste gerçekleştiğini hatırlattı. Şahin, son yıllarda yangın sayılarında azalma olmamasına rağmen yanan alan miktarında düşüş kaydedildiğini söyledi.
     Bu yıl işletme müdürlüğü sorumluluk alanındaki Marmaris ve Datça ilçelerinde 23 orman yangını çıktığını belirten Şahin, bu yangınlarda 26,4 hektar ormanlık alanın zarar gördüğünü kaydetti.
     Marmariste çıkan 8 yangında toplam 1,24 hektar gibi az bir ormanlık alanın tahrip olduğunu ifade eden Şahin, şöyle konuştu:
     Datçada kasıtlı olarak çıkarıldığını düşündüğümüz yangınlar olmasaydı, hiç yangın olmamış gibi sezonu geride bırakacaktık. Maalesef Datçada çoğu kasıtlı 15 yangın meydana geldi ve 24,8 hektar ormanlık alan zarar gördü. 2012 yılında bölgemizde çıkan orman yangınlarında ortalama 1,23 hektar yandı. Son iki yılda yangın sayısı artmasına rağmen yanan saha azaldı. Bu da yangınlara daha erken müdahale edildiği ve yangınlarla mücadele başarılı olunduğu anlamına geliyor.
    
     -Ortalama 8 dakikada ilk müdahale-
    
     Marmaris Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı ekiplerin yangın bölgelerine çok erken ulaştığına değinen Şahin, bölgedeki orman yangınlarına, ihbar alındıktan ortalama 8 dakika sonra ilk müdahalede bulunduklarını anlattı.
     Ekiplerin erken müdahalesinin yangınların büyümesini engellediğini vurgulayan Şahin, Erken müdahalede ve söndürme çalışmalarında etkin olunmasında personelin eğitilmiş olması ve kullanılan araçların yeni olmasının önemli etkisi var. 2007de 7 olan arazöz sayımız bugün 21 oldu ve hepsi yenilendi. Orman işçisi sayısı önemli oranda artırıldı. Araçlarımız belli bir merkezde durmak yerine araziye dağıtılmış durumda. Orman yangınları açısından riski bölgelerde sürekli ekiplerimiz bekliyor diye konuştu.
     İlçede 6 ay süreyle bir yangın söndürme helikopteri konuşlandırıldığını dile getiren Şahin, helikopterin ise ortalama 7 dakika içinde kalkış yaptığını ve yangın bölgesine hareket ettiğini bildirdi.
    
     -Yangınlara sigara izmariti ve mangal ateşi sebep oluyor-
    
     Son 6 yılda Marmaris ve Datçada çıkan yangınlarda zarar gören orman alanlarında da bir azalma olduğuna değinen Özkan Şahin, 2006da 97 hektar, 2007de 80 hektar, 2008de 59 hektar, 2009da 4 hektar, 2010da 26 hektar ve 211de 23 hektar orman alanının yandığını bildirdi.
     Türkiye genelinde olduğu gibi Marmaristeki yangınların da büyük kısmının insan kaynaklığı olduğunu vurgulayan Şahin, yangınlara genelde yol kenarlarına atılan sigara izmaritleri ve mangal ateşinin sebep olduğunu kaydetti.
     Şahin, çıkan orman yangınlarının ihbar edilmesi ve söndürülmesinde duyarlı olan vatandaşlardan, orman yangınlarına sebep olan konularda da aynı duyarlılığı beklediklerini dile getirdi.
    
     -Bölgede 3 büyük yangın çıktı-
    
     Yüzde 80inden fazlası ormanla kaplı Marmaris, bugüne kadar Türkiye tarihinin en büyük yangınları arasında kaydedilen 3 büyük yangın yaşadı. 23 Mart 1979da Çetibeli köyünde çıkış sebebi belirlenemeyen yangında 13 bin 260 hektar orman yanmıştı.
     Çetibeli köyünde 27 Temmuz 1996 tarihinde ihmal ve dikkatsizlik sonucu çıkan ve beş gün sonra kontrol altına alınabilen yangında ise toplam 7 bin hektar alan kül olmuş, aynı bölgede 2002 yılının Ağustos ayında çıkan bir başka yangında ise yaklaşık bin 250 hektar orman zarar görmüştü.
    
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber 8 dakikada müdahale ormanları korudu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER