5. Karadeniz Uluslararası Sempozyumu

5. Karadeniz Uluslararası Sempozyumu -Giresun Üniversitesi öncülüğünde 9 ülkeden 60 akademisyenin katıldığı sempozyum başladı -Rektör Prof. Dr. Attar: Türkiye, Karadenizdeki değişimi etkileyebilecek imkan ve yeteneğe sahip


GİRESUN (A.A) - Giresun Üniversitesi Karadeniz Stratejik Araştırma ve Uygulama Merkezince (KARASAM) düzenlenen 5. Karadeniz Uluslararası Sempozyumu Giresunda başladı.
     İngiltere, ABD, Gürcistan, Azerbaycan, Bulgaristan, Romanya, Ukrayna, Rusya ve Türkiyeden alanında uzman 60 akademisyenin katıldığı sempozyumda 48 bildiri sunuldu.
     Sempozyumun rektörlük konferans salonundaki açılışında konuşan Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar, Karadeniz havzasına özgü çeşitli çatışma konularının akademik zeminde incelenmesine ve bunların işbirliği sürecine nasıl sevk edilebileceğine yönelmek istediklerini söyledi.
     Romanya ve Bulgaristanın Avrupa Birliğine (AB) üye olmasıyla ABnin Karadenize açılma imkanı yakaladığına dikkati çeken Attar, AB, Karadenizin doğu kıyılarını genişleme ve komşuluk programının kapsamına dahil etmiştir. Gürcistan ve Ukraynada batı yanlısı renkli siyasal değişim hareketleri ortaya çıkmıştır dedi.
     Attar, Karadenizde en uzun kıyı şeridine sahip olan Türkiyenin Karadenizdeki değişmelerden en üst seviyede etkilenmekte olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:
     Türkiye, Karadenizdeki değişimi etkileyebilecek imkan ve yeteneğe sahip bir devlet olarak öne çıkmakta. Karadenize kıyısı olan bir ilde kurulu üniversite olarak, Karadeniz ile ilgili gelişmeleri yakından izleme ve bu izlemeye bağlı olarak bilgi üretmek üniversite olmanın bir gereğidir. KARASAM, Karadeniz ile kıyısı olan ülkelerin üniversitelerinin benzeri birimleri ile ortak etkinlikler düzenlemeyi amaçlamaktadır.
     Giresun Valisi Dursun Ali Şahin de sempozyumun, Karadeniz Ekonomik İşbirliğine somut öneriler üretebilmesi ve böylelikle bölgesel ve uluslararası işbirliğine katkıda bulunması açısından güzel bir fırsat teşkil edeceğine inandığını söyledi.
     Sempozyum, yarın sona erecek.
    
     Muhabir: Gültekin Yetgin - Veysel Kara
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber 5. Karadeniz Uluslararası Sempozyumu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER