3. Uluslararası Bursa Su Kongresi

3. Uluslararası Bursa Su Kongresi -Bursa Valisi Harput: Önümüzdeki dönemlerde, dünyanın geleceğinin belirlenmesinde en önemli faktörün su savaşları olacağı söyleniyor. Bursa olarak hem dünyanın hem de Türkiyenin şanslı şehirl


BURSA (A.A) - Bursa Valisi Şahabettin Harput, Önümüzdeki dönemlerde, dünyanın geleceğinin belirlenmesinde en önemli faktörün su savaşları olacağı söyleniyor. Bursa olarak hem dünyanın hem de Türkiyenin şanslı şehirlerindeniz dedi.
     Vali Harput, Su Vakfı ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) tarafından Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde (Merinos AKKM) düzenlenen 3. Uluslararası Bursa Su Kongresinin açılışında yaptığı konuşmada, Osmanlıyı kuran, 130 yıl başkentlik yapan Bursanın su ve yeşil ile anıldığını söyledi.
     Geleceği bekleyen en önemli sorunun su sıkıntısı olduğunu, sanayi ve kentleşmenin artmasıyla çevreyle ilgili sorunlar yaşandığını anlatan Harput, şöyle konuştu:
     Bu gidişat bizi tehlikeye götürüyor. Önümüzdeki dönemlerde, dünyanın geleceğinin belirlenmesinde en önemli faktörün su savaşları olacağı söyleniyor. Bursa olarak hem dünyanın hem de Türkiyenin şanslı şehirlerindeniz. Uludağın ve çevredeki göllerin Allah tarafından bahşedilen büyük bir nimet olduğunun farkındayız. Hayatın her alanında, tarımda, sanayide ve evde suyun kullanımı noktasında bir kez daha kendimizi sorgulamalıyız. Evinizin önünden bir ırmak da geçse abdest alırken dahi suyu israf etmeyin diyen bir inancın mensuplarıyız. Buna rağmen en çok israfın yapıldığı ülkeler de bizim coğrafyamız. Bu çelişkiyi ortadan kaldırmalıyız.
     Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de suyun yaşamsal önemine dikkati çekti. Suyun, bütün canlılar için hayat kaynağı olduğunu vurgulayan Altepe, Yaşamın temeli olan su, tüm canlıların vazgeçilmezidir. Uzmanların petrolden daha önemli hale geldiğini belirttiği su, insan vücudunun da 4te 3ünü oluşturmaktadır dedi.
     Altepe, dünya genelinde israf edilen suyun doğru ve yerinde kullanılması gerektiğini vurgulayarak, Gelecek kuşaklara bırakacağımız en önemli miras sudur. Su yüz yılın en stratejik kozudur. Bursa, son yıllarda içilebilir su oranında önemli aşama kaydetmiştir. Kayıp kaçak oranı yüzde 70lerden yüzde 23e indirilmiştir. Bursada su şehri olmanın sorumluluğunu taşıyoruz. Bursada 2040 yılına kadar su sıkıntısı bulunmuyor şeklinde konuştu.
     Su Vakfı Başkanı Prof. Dr. Zekai Şen ise suyun maddi değerinin yanı sıra manevi, sanatsal, bilimsel ve politik değerlerinin de Türkiye için çok önemli olduğunu söyledi. Suyun israfı konusunda vatandaşları duyarlı olmaya davet eden Şen, Atmosfer kaynaklarının kirlenmesiyle ilk olarak su kaynakları zarar görüyor. Depremlerden korkuyoruz, ancak su felaketlerinde depremlerden daha çok insan yaşamını kaybedebiliyor. Bu yüzden suya önem vermeliyiz ifadelerini kullandı.
     Gelecek kuşakları su konusunda bilinçlendirmek adına düzenlenen kongrenin detayları hakkında bilgiler veren BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı, Su ve kuraklık ülkemizi ve dünyamızı yaşamsal olarak etkileyecek olayların başında geliyor. Bu yüzden düzenlediğimiz kongre, ulusal ve uluslararası alanda ses getirdi dedi.
     Çetinavcı, 3 gün sürecek kongrede 34 oturum ve 11 konferansın gerçekleşeceğini, suyla ilgili belgesel gösterimlerin ve öğrencilerin skeçlerinin de programa renk katacağını bildirdi. Kongrede dünyada ve Türkiyedeki su kaynaklarının tespiti, geliştirilmesi, işletilmesi, bakımı ve sorunların belirlenmesinin tartışılarak, çözüm önerilerinin ortaya konacağını ifade eden Çetinavcı, ortaya çıkan konuların da kitap haline getirilerek önemli bir kaynağın ortaya çıkacağını kaydetti.
     Konuşmaların ardından, ilk ve orta öğretim öğrencileri arasında yapılan Su konulu şiir, resim ve skeç yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Programın sonunda, öğrenciler skeçlerini sahneledi.
    
     Muhabir: Cem Şan / Haluk Yüksel
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber 3. Uluslararası Bursa Su Kongresi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER